THY eyleme katılanları işten atıyor!


Havacılık iş koluna grev yasağı getiren kanun teklifinin bugün Meclis gündemine geleceği haberi üzerine THY'de görevli kabin memurları iş bıraktı. Eyleme katılan çalışanların, işten çıkarılmaya başlandığı belirtiliyor.

Havacılık iş koluna grev yasağı getiren kanun teklifinin bugün TBMM'nin gündemine geleceği haberi, THY'de görev yapan kabin memurlarını harekete geçirdi. İş bırakan kabin memurları, Atatürk Havalimanı'nda eylem yaptı. THY, eyleme katılan personelden 150'sinin görevine kısa mesajla son verdi.

Teknik A.Ş'den destek

Sabah saatlerinden itibaren Atatürk Havalimanı’nda toplanan THY’de görevli kabin memurlarına destek, THY Teknik A.Ş'de görevli 200 kişiden geldi. Sloganlarla kabin ekiplerinin eylemlerine destek olan teknik ekip çalışanları Atatürk Havalimanı’nda geliş katında toplandı. Eylem nedeniyle havalimanına çok sayıda çevik kuvvet ekibi yönlendirildi.


İşten çıkartmalar başladı

THY'nin iş yavaşlatma eylemi yapan kabin memurlarının bazılarını bu sabah işten çıkarmaya başladığı iddia edildi. Hürriyet'ten alınan bilgiye göre, Hava İş Genel Sekreteri Mustafa Yağcı, yaptığı açıklamada, "Greve katılan bazı personele THY yönetimi telefonla ulaşarak iş aklitlerinin feshedildiğini bildiriyor" dedi.

Yağcı, işten çıkarma yönündeki iddialarla ilgili şunları söyledi:
"Arkadaşlarımızı yasal demokratik bir haklarını kullanıyorlar. THY'den birileri arkadaşlarımızı telefonla arayıp, yasadışı eyleme katıldıkları gerekçesi ile işten çıkarıldıklarını kendilerini söylüyor ki böyle bir işten çıkarma tebliği olamaz. Ancak biz şunu çok net söylüyoruz. Tek bir arkadaşımız dahi burnu kanarsa bu eylem süresiz hale gelir. Bu girişim başarılı eylemimizin işveren tarafından gölgelenmesi amacı ile yapılıyor."

THY 104 seferini iptal etti

Öte yandan şu ana kadar çoğu THY'ye ait olmak üzere 104 sefer iptal edildi. Onlarca seferde ise gecikme yaşanıyor. Hangi seferlerin iptal edildiği veya gecikme yaşandığına ilişkin bilgiler Devlet Hava Meydanları İşletmesi'nin internet sitesinden edinilebiliyor.

THY yetkilileri, yolcuların havalimanına gelmeden önce 444 0 849 numaralı çağrı merkezini aramalarını istedi. Eylemin bugün gece yarısına kadar devam etmesi bekleniyor.

"Meşru hak"

Türk-İş Genel Sekreteri ve Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak yaptığı yazılı açıklamada, Hava-İş'in eylemlerinin haklı ve meşru olduğunu vurguladı.

TBMM'de verilen bir kanun teklifi ile 2822 Sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Kanunu'nda grev yasaklarını düzenleyen maddelerden, ''yasağın bulunduğu işler'' başlıklı maddeye ''havacılık hizmetlerinde'' ibaresinin ilgili komisyonlarda eklendiğini belirten Kavlak, şunları kaydetti:

''Her fırsatta çalışma hayatında uluslararası normları gündeme getirenlerin, çalışma hayatında demokratikleşmeyi sağlayacaklarını öne sürenlerin, ülkede yasakları ortadan kaldırdıklarını iddia edenlerin böylesi yasakçı ve çağ dışı bir düzenlemeyi gündeme getirmelerini anlamak mümkün değildir. Bu düzenlemenin yasalaşması, çalışma barışını bozacak, telafisi zor gelişmelere yol açacaktır. Türk-İş, konfederasyonumuzun üyesi, Hava-İş sendikamızın, havacılık iş kolunda getirilmek istenen yasağını protesto amacıyla bugün yapacağı iş yavaşlatma eylemini haklı ve meşru görerek, desteklemektedir.''

"Eylemi süresiz yaparız"

Öte yandan THY'deki eylemlerle ilgili Hava-İş, personele yeni bir mail gönderdi. Hava İş tarafından gönderilen mailde, Türk Hava Yolları’nın personele yönelik işten çıkarmaya yönelik tehditlerin devam ettiği sürece 03.00-24.00 saatleri arasında yapacakları eylemlerin süresiz bir şekilde devam edileceğini duyurdu.

Cumhuriyet
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)