Barzani'yi kim desteklemiyor ki!


Şimdilerde Irak’ın Kuzeyi’ndeki Kürt oluşumun başına getirilen Mesud Barzani’nin zaman içinde, ne yazık ki, yıldızının daha da parlayacağı tahmin ediliyor. ABD ve özellikle İsrail tarafından desteklenen, Barzani’nin, peşmerge başı sıfatından “tamamen” kurtulmak için “sabırsızlandığı” da belirtiliyor.
Zaten, Irak’taki Kürt oluşumu ile İsrail’in öteden beri ilişkileri bulunduğu biliniyor.

Nitekim, Kürtler ile İsrail arasındaki ilişkiler “Orta Doğu’nun en kötü saklanan sırrı” olarak kabul ediliyor. ‘Irak’a Özgürlük Operasyonu ve Kerkük’ kitabının yazarı Ali Kerküklü’nün derlemiş olduğu bir çalışmadan özetler verirken, bu sırrın kilometre taşları da görülüyor:

“1897’de toplanan Dünya I. Siyonist Kongresi’nde Yahudilere ‘Nil’den Fırat’a İsrail Devleti’ hedefini işaret eden modern siyonizmin babası Theodor Herzl, siyasi Kürtçülerle de ilk temas kuran Yahudi liderdi. Herzl bu durumu hatıralarında açıkça dile getiriyor. Türkiye Kürtlerinden Abdullah Cevdet ile bağlantıya geçen Herzl’in bu girişiminden sonra Irak’ın Kuzeyinde Yahudilerin ilgisi artmıştı. İsrail’in Kürt isyancılara giderek artan desteğinin en sembolik göstergelerinden biri Eylül 1968’de Mesud Barzani’nin babası Molla Mustafa Barzani’in İsrail’e yaptığı ziyaret olarak gösteriliyor.

Barzani kendisini kabul eden İsrail Savunma Bakanı Moşe Dayan’a hediye olarak bir ’Kürt Hançeri’ ile birlikte Türkmen şehri Kerkük’ün petrol rafinerilerinin nasıl vurulabileceğinin planlarını da vermişti. Daha sonra Mart 1969’da bu plan doğrultusunda yapılan bir operasyonla MOSSAD ve peşmergeler Kerkük rafinerilerini bombalayarak, çalışamaz hale getirdiler.

Bu operasyon CIA raporlarında da yerini alıyor. Barzani’nin ziyaretinden sonra rafineri haritasına karşılık İsrail de ‘Altı Gün Savaşları’ sonucunda elde ettiği savaş ganimeti Sovyet yapısı silahları, Iraklıları öldürmek için, Tahran’daki İsrail askeri ataşesi Yaakov Nimrodi aracılığı ile Kürtlere ulaştırdı.

Kendisini silah ve paraya boğan İsrail’in gücüne hayran kalan Barzani, İsraillilere ortak bir seferberlik de önermişti. Barzani, İsrail ile ilişkilerinin devamında 1973’te İsrail’e ikinci kez ziyarette bulunuyor.

Kürtçe konuşan çocukluk arkadaşı ,Irak Yahudilerinden 1950’den beri İsrail’de yaşayan David Gabayi’nin evinde kalıyor.

Saklanan bu ziyaretler, 28 Eylül 1980’de İsrail Başbakan’ı Begin’in, İsrail’in Kürtlere para, silah ve eğitim sağladığını ilk kez açıklaması ve 29 ve 30 Eylül tarihli İsrail gazetelerinin Barzani’nin 1960’larda ve 1970’li yılların başlarında İsrail’e birkaç gizli ziyaret gerçekleştirdiğini yazmaları üzerine su yüzüne çıkar.” Aslında, Barzani’yi sadece ABD ve İsrail’in beslemediği ve kullanmadığı da artık bir “sır” olmaktan çıkmış bulunuyor.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)