Eğitim Çınarı Rıza Yetim!



1931 yılında Manisa’nın Soma ilçesi Ularca köyünde doğdu. Babasının eğitmen olması nedeniyle ilkokulun 3 yılını köyündeki okulda okudu. Çocukluğunda inek güttü. 2. Dünya Savaşı’nın sıkıntılı günlerini yaşadı. 2 yıllık eğitim eksikliğini Kızılçullu’nun ilk kısmında tamamladı.

1945 yılında giriş yaptığı Kızılçullu Köy Enstitüsü’nü, 1950 yılında tamamlayarak öğretmenliğe başladı. İzmir ve Manisa’nın köylerinde sınıf öğretmenliği yaptı.

1963 yılında İstanbul Eğitim Enstitüsü Eğitim Bölümü’nü bitirdikten sonra Sivas’ta müfettişliğe başladı. Sivas, Manisa ve Mersin’de ilköğretim müfettişliği görevlerinde bulundu. 1993 yılında emekli oldu.

‘’Köy enstitüleri, insanı insan eden kurumlardır. İnsan olduğumun farkına enstitüde vardım’’ diyerek konuşmaya başlayan Rıza Yetim, öğrenciliği süresince kütüphaneden çıkmadı. Eski Yunan, Türk, Rus, İngiliz klasiklerini okudu.

Yüksek köy enstitüsü öğretmeni Ruhi Su’yu, 1946 yılındaki Kızılçullu ziyaretinde dinledi.

Türkçe öğretmeni Mehmet Ağah Önen’in; kendisini Necati Cumalı, Atilla İlhan, Kemal Bilbaşar, İlhan İleri, Tarık Dursun K. ve Mustafa Şerif Onaran gibi yazar ve şairlerle tanıştırarak edebiyat çevresine soktuğunu, Nazım Hikmet ve Sabahattin Ali’nin eserlerini tanıtarak yazını sevdirdiğini açıkladı.

Orhan Veli, Melih Cevdet Anday, Oktay Rifat, Talip Apaydın ve Mehmet Başaran ile tanıştı. Rıza Yetim’in ilk şiiri olan Yitik, Edebiyat Öğretmeni Arif Hikmet Par’ın çıkardığı ‘’Fikirler’’ dergisinde yayımlandı.

Öğretmenlik ve müfettişliği süresince yazılarına ara vermeyen Yetim, pek çok kitap yazdı. Yazıları eğitimle ilgili dergilerde yayımlandı.

İlk kitabı ‘’Aslan mı Tilki mi?’’ olan Yetim, 25’in üzerinde çocuk kitabı yazdı. ‘’Bir Genç Kızın Hayat Başarısı’’ adlı kitabı Romanya’da yayımlandı.

Hacı Bektaş Veli Kültür Derneği, ‘’Neden Kardeş Olmayalım’’ başlıklı şiirine 1.lik ödülü verdi.

Ersin Beyin Karıları Kızları, Oramanların Sonu, Tersine Akıtılmak istenen Uygarlık Irmağı, Küçük Anne, Sivaslı Güvercin, Ateşle Su Arasında adlı öykü ve roman kitapları yayınlanmış olan Rıza Yetim’in, basıma hazır 2 öykü ve 2 roman kitabı daha var.

Yetim, eğitim sisteminin yeniden gözden geçirilerek, köy enstitülerinde olduğu gibi; Atatürkçü, Cumhuriyetçi, insan sevgisiyle dolu, barış ve bilimden yana eğitimciler yetiştirecek, öğretmen üniversitelerinin kurulmasına ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Haber : Osman Gazi OKTAY

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)