Üniter yapıya çifte tehdit



Hükümet, bir yandan özerklik temeline dayanan çözüm sürecini diğer yandan da federasyon temeline dayanan başkanlık sistemini Türkiye’ye dayatıyor. Paralel yürüyen her iki projenin de ortak sonucu Türkiye’nin üniter yapısının bozulması olacak

Nihai hedefi özerklik yani Türkiye’yi federasyonlara ayırmak olan terörle müzakere sürecinde yeni bir aşamaya geçildi. Bu aşamada İmralıAnkaraKandil hattında yapılan görüşmelerle ilgili açıklamaların ortak yapılması bekleniyor. HDP’nin müzakere heyetinde yer alan Hatip Dicle konuyla ilgili olarak Diyarbakır’da yaptığı açıklamada, Kandil ile görüştükten sonra heyetimiz tekrar hükümetle bir görüşme gerçekleştirecek. Ondan sonra da ortak açıklamalar olacak” dedi.

‘Öcalan serbest kalacak’
İmralıAnkaraKandil hattında müzakere edilen ve üzerinde mutabık kalınan metnin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayından sonra kamuoyuna açıklanacağı ifade ediliyor. Metnin en dikkat çekici başlıklarının özerklik, PKK için genel af ve Öcalan’ın serbest bırakılması olduğu ifade ediliyor. Hükümete yakın yorumcular da katıldıkları TV programlarında ‘Öcalan seçimlerden sonra serbest kalacak’ demeye başladı. Bu isimlerden biri olan Nagehan Alçı, katıldığı bir TV programında “Hükümetin çözüm sürecinin önünü açacak radikal hamlelere kamuoyu açısından hazır olduğunu düşünüyorum. Mesela Öcalan’ın serbest kalması gibi... Hem de seçimden çok kısa bir süre sonra. Ben buna Türkiye kamuoyunun hazır olduğunu düşünüyorum. Öcalan’ın seçimden sonra serbest kalması olası” dedi.

Seçimden önce genel af hazırlığı
Konuyla ilgili bir açıklama da açılımın eski koordinatörü olan AKP sözcüsü Beşir Atalay’dan geldi. Bir TV programına katılan Atalay, “Silahların bırakılmasının ardından devletin, hükümetin yapacağı adımlar gelecek. Eve dönüş gibi düzenlemeler, bütün bunları yol haritasının önemli ayakları olarak görmek lazım” dedi. Beşir Atalay, “Eğer İmralı ve Kandil’den beklenen adım atılırsa hükümetin atacağı ilk adım eve dönüş düzenlemesi mi olacak?” sorusuna da şu cevabı verdi: “Bu yol haritasının belli bir safhasıdır. Seçim öncesi bu konuda belli mesafeler alınacak gibi görünüyor. Tabi bunun seçime de büyük katkısı olacak.”

Başkanlık sistemi AKP seçim beyannamesinde
Nihai hedefi özerklik olan çözüm süreciyle paralel olarak yürütülen başkanlık sistemi çalışmaları da Türkiye’yi federatif yapıya götürmeyi amaçlıyor. AKP yeni anayasa ve başkanlık sistemini 7 Haziran seçimleri için hazırladığı seçim beyannamesine almaya hazırlanıyor. Paralel yürüyen her iki projenin de ortak sonucu Türkiye’nin üniter yapısının bozulması olacak.


Yeni Mesaj
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)