Hırs, akıl ve mantığın önüne geçerse felaket getirir


Tarih, hırsını, aklının ve mantığının önüne geçiremeyen sıradan liderlerle doludur.
Bu liderler yüzünden dünya savaşları çıkmış, soykırımlar yaşanmış, milyonlarca insan yaşamını yitirmiştir.
Ne yazık ki bu felaketler tarihte yüzlerce kez yaşanmıştır.
Örneğin Hitler.
Çeşitli oyunlarla Almanya’nın başına geçen Hitler, kısa zamanda acımasız bir diktatöre dönüşmüş, aşırı hırsı ile dünyayı felakete sürüklemiş, milyonlarca insanı öldürtmüş, çıkardığı savaşlarda kitlelerin ölümlerine neden olmuştur.
Sonuç, Hitler savaşı kaybetmiş ve intihar ederek yaşamına son vermiştir.
İkinci Dünya Savaşı’nda milyonlarca aile yok olmuş, milyonlarca çocuk anasız babasız kalmış, toplumlar yıllarca süren savaşlar sonucunda yoksulluğa sürüklenerek perişan olmuştur.
***
Bir örnek de bizden verelim.
Enver Paşa halk tarafından sevilen parlak bir subay, bir kahramandı.
Ancak aşırı hırsına yenik düşmüş, aklını, mantığını bir kenara bırakarak ülkesini felakete sürüklemiştir.
Doğu’da topraklarımıza giren Rus ordusunu yenmek için akıl ve mantıktan tamamen uzak, başarı şansı sıfır olan çılgın bir plan hazırlamış.
Komutanlarının bütün uyarılarına rağmen binlerce askeri kış kıyamette gözünü kırpmadan Sarıkamış dağlarına sürmüş.
Yazlık elbise ve çarıklarıyla karlı dağlarda ilerlemek zorunda kalan Mehmetcikler bir süre sonra tek tek donup yere düşmeye başlamışlar.
Sonuç tam bir facia.
Sarıkamış dağlarında tam 90 bin şehit vermişiz.
Mehmetciklerin hepsi tek bir kurşun bile atamadan kar altında kalarak cansız heykellere dönmüşler, kurda kuşa yem olmuşlar.
Enver Paşa bu hezimetten hemen sonra İstanbul’da dönmüş ve ilk iş olarak olayın gazetelerde yayımlanmasını yasaklayarak bu korkunç olayı halktan gizlemiş.
Osmanlı İmparatorluğu önce Mondros’u sonra Sevr’i imzalayarak müttefiklere teslim olunca Enver Paşa öteki İttihat Terakki’nin yöneticileri gibi yurt dışına kaçmış.
Önce Kafkasya’ya gitmiş, oradan orta Asya’ya geçerek Türkler’den bir ordu oluşturmaya çalışırken öldürülmüş.
Hitler ve Enver paşa hırslarını akıl ve mantıklarının önüne koydukları için hem ülkelerini, hem de kendilerini felakete sürüklemiştir.
***
Bu Örnekler çoğaltılabilir.
Çünkü tarih hırslarına hakim olamayan liderlerle doludur.
Bu liderlerin hemen hepsi ülkelerini ve toplumlarını felakete sürüklemişler, milyonlarca insanın ölümüne yol açmışlardır.
Mustafa Kemal ise daima akıl ve mantıkla hareket ettiği için mucizevi başarılar kazanmış ve felaketin içine yuvarlanmış ülkesini ile halkını onurlu bir savaşla bağımsızlığa taşımıştır.
Bununla da kalmamış, yaptığı olağanüstü devrimlerle Türk toplumunu kısa zamanda Batı uygarlığıyla buluşturmuştur.
Bugün, hıslarını akıl mantıktan uzak tutmayı yeğleyen ve büyük bir kin içinde olanlar büyük çaba harcayarak Atatürk’ü karalamak için uğraşmaktadırlar.
Bu çabalar boşunadır.
Çünkü Atatürk hiç durmaksızın akıl ve mantığını kullanarak uygarlık, çağdaşlık. bilim ve aydınlık yolunda yürüyen devrimci bir lider olarak tarihteki yerini almıştır.

Tufan Türenç

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)