‘İntibak yasası’ kabul edildi


Yaklaşık 2 milyon emekli ile malüllük ve ölüm aylığı alan yakınlarını da kapsayan ve 2000 yıl öncesi emeklilerin maaşlarındaki farklılıkları da gidermeyi amaçlayan intibak yasa tasarısı TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Görüşmelerde TL’nin yeni simgesinin Ermeni para biriminin ters çevrilmiş olduğuna ilişkin iddialar ve 28 Şubat tartışması yaşandı.

TBMM Genel Kurulu’ndaki, İntibak Yasa Tasarısı üzerinde görüşmelerde söz alan BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, avro ve sterlin para birimlerinin simgelerini göstererek, TL’nin yeni simgesinin bunların bir karışımı olduğunu söyledi. MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan da, Kaplan’ın gösterdiği resmin, gün boyu tartışılan yeni simgenin Ermeni para biriminin ters çevrilmiş hali olduğunu söyledi.

28 Şubat işbirlikçisi

Türkkan, AKP’nin 28 Şubat mağduru olmadığını, aksine 28 Şubat ürünü olduğunu söyleyerek, “28 Şubatı tezgahlayan Amerikalıların işbirlikçisisiniz. 2004 yılında Makedonya’da AKP milletvekillleriyle Çevik Bir’i bir arada gördüm. ‘Hayırdır’ dedim. ‘Buradaki Türk partisine destek vermek için geldik’ dediler. ‘Siz geldiniz de o zaman Çevik Bir’in ne işi var’ dedim. ‘Kendisi de Balkan kökenli desteğini alıyoruz’ dediler” diye konuştu. AKP Grup başkanvekili Mahir Ünal, bu sözlere, “Tarih şuna şahit ki AKP’nin bugüne kadar tek işbirliği aziz milletle, yüce milletle olmuştur. Ama sayın siyasetçimiz, kullandığı ifadenin maksadı aşan ifade olarak kabul eder diye düşünüyorum” dedi.

Hava Kuvvetleri’nden Ulaştırma’ya devir

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz,CHP, CHP İstanbul Milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu’nun, İstanbul Atatürk Havalimanı’nın mevcut uçak park yerinin genişletilmesi için, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın kullanımında olan yerlerin Ulaştırma Bakanlığı’na devredilip devredilmeyeceğine ilişkin sorusu üzerine, “Ulaştırma Bakanlığı ile Milli Savunma Bakanlığı prensip olarak bu yerin Ulaştırma Bakanlığı’na devri konusunda anlaştılar. İşlemler devam ediyor. En kısa zamanda bu sorun da çözülmüş olacaktır” dedi.

Arınç’a düzeltme

Muhalefet Başbakan yardımcısı Bülent Arınç’ın yeni bir tasarıyla emeklilere yüzde 70 zam yapacakları açıklamasını gündeme getirmeleri üzerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik “Başbakan Yardımcımızın yüzde 70 zam ifadesini kullandığını söyledi. Medyaya yanlış düşmüş olabilir. 2000 öncesi emeklilerin sayısı 2 milyon 743 bindir. Bunun yüzde 73’ünü kapsama alıyor; bu da 1 milyon 913 bin SSK emeklisi ediyor. 2000 öncesi emeklilerin gelişme hızının yüzde 75 payının alacağı bir düzenlemedir. Büyük ihtimalle medya bu alıntıyı yaparken, 2000 öncesi emeklilerin yüzde 70’i derken, ‘yüzde 70 zam’ şeklinde alıntı olabilir. Onu tam bilemiyorum. İşin doğrusu bu ve Bakanlar Kurulunda ayrıntılı şekilde tartışıldı” dedi.

Görüşmeler sonucunda Genel Kurul’da kabul edilen yasa 2013 yılı Ocak ayında yürürlüğe girecek.Yasa, yaklaşık 2 milyon emekli ile malüllük ve ölüm aylığı alan yakınlarını kapsıyor. Yasa ile bunların aylıklarında 10 ile 320 lira arasında artış olacak. 2000 yılı öncesi sigortalı iken bu tarihten sonra ölenlerin yakınları da intibak düzenlemesinden yararlanacaklar. Yasayla yüzde 10-20 olan ilaçtaki katkı payı oranı yüzde 1-20 olarak değiştirildi. Yasa, sağlık kurumlarına gitmediği halde gitmiş gibi gösterilenler üzerinden SGK’den haksız çıkar sağlanmasının önüne geçilmesi için de “biyometrik yöntemlerle kimlik doğrulaması” uygulaması getirildi. İşten çıkardıkları personeli, 10 gün içinde “sigortalı işten ayrılış bildirgesi” ile bildirmeyen işverenlere her bir sigortalı için uygulanan “asgari ücret tutarındaki” ceza, “asgari ücretin onda 1’i tutarına” düşürülürken, banka personel sandıklarının 2 yıl olan devir süresi de 4 yıla çıkarıldı. Yasayla, vücut dışı protez ve ortezler ile ayakta tedavide sağlanan ilaçlarda alınacak katkı payını yüzde 1’e kadar indirmeye de SGK’nin teklifi üzerine Çalışma Bakanı yetkili olacak.

Cumhuriyet
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)