İsrail gazetesi Haaretz: ‘Çıkarlar çıkarlar çıkarlar…’

Adsız

İsrail gazetesi Haaretz, Obama’nın Erdoğan’la Netanyahu arasında uzlaşma sağlamasının üç nedenini açıkladı.

İsrail’de yayımlanan Haaretz gazetesinin köşe yazarlarından Barak Ravid, “Erdoğan-Netanyahu uzlaşması” olarak nitelendirdiği gelişme için,“Çıkarlar, ego ve siyasete üstün geldi” dedi. Ravid, “İki ülke ilişkilerinin ulusal gurur şeklinde ortaya çıkan iç siyaset ve ego oyunlarına yenik düştüğü üç yıldan sonra, Suriye’deki huzursuzluk, İran’ın nükleer programı ve biraz ABD baskısıyla İsrail ve Türkiye barıştı” ifadelerini kullandı.
Barak Ravid yazısında, “Başbakan Binyamin Netanyahu’yla, Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iki ülke arasındaki krizi bitirmesinin üç nedeni vardı: Çıkarlar çıkarlar çıkarlar…” dedi.
İsrail’de yayımlanan Jerusalem Post gazetesi de haberinde ABD Başkanı Barack Obama’nın Ürdün Kralı Abdullah’la düzenlediği ortak basın toplantısında kullandığı, İsrail ve Türkiye’nin “uzlaşma için doğru zaman olduğu konusunda anlaştılar” ifadelerine vurgu yaptı. Haberde Obama’nın uzlaşmanın üzerinde hâlâ çalışıldığını belirttiği ve“Bu sadece başlangıç” dediği bilgileri yer aldı.
İsrail istihbaratına yakınlığıyla bilinen DEBKAfile sitesinde çıkan analizde de tam bir İsrail, Türkiye, Ürdün koordinasyonu olmadan, Obama’nın Suriye’den bir kimyasal saldırı olasılığına karşı ABD önderliğindeki komuta merkezi planlarının başarılı olamayacağı bildirildi.

Yahudi kuruluşu memnun, Lieberman kızgın

ABD’deki önde gelen Yahudi kuruluşlarından İftira ve İnkârla Mücadele Birliği, İsrail’in Türkiye’den özrünü olumlu karşıladı. ADL Ulusal Direktörü Abraham H. Foxman, yaptığı yazılı açıklamada, “ABD’nin bölgedeki iki güvenilir müttefiki” İsrail ve Türkiye arasındaki ilişkilerin onarılmasını memnuniyetle karşıladıklarını belirtti. Bu işbirliğinin Müslüman bir ülke ile İsrail’in ortaklığı açısından da önemli bir model oluşturduğunu dile getiren Foxman şunları kaydetti: “Tam diplomatik ilişkinin sağlanması, bölgede istikrarsızlığın arttığı bir dönemde iki ülkeye ve bölgedeki sorunların çözümü için ortaya konulan uluslararası çabalara katkı sağlayacaktır. Bugünkü gelişmenin sağlanması için çalışanlara ve kolaylaştırıcı tutumu nedeniyle Başkan Obama’ya takdirlerimizi sunuyoruz.”
Netanyahu’nun özrü İsrail’de eski Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman’ı kızdırdı. Lieberman, kararı “ciddi bir hata” diye eleştirdi.

Telgrafhane
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)