Osman Yıldırım' yeni yüz


Osman Yıldırım’ın tanık koruma programı kapsamında ‘baştan yaratılacağı’ iddia edildi.

Ergenekon davasında asıl suçlardan beraat ettirilip tahliye edilen Osman Yıldırım’ın tanık koruma programı kapsamında ‘baştan yaratılacağı’ iddia edildi.

Ergenekon davasında Danıştay saldırısı ve Cumhuriyet’e atılan bombalara ilişkin beraat ettirilip, diğer suçlardan 9 yıl hapse çarptırıldıktan sonra tahliye edilen Osman Yıldırım’a tanık koruma programı çerçevesinde yeni kimlik verilip, yüzünün ameliyatla değiştirilebileceği konuşuluyor.

Ergenekon davasında Danıştay saldırısı ile Cumhuriyet’e bomba atılması olayları konusunda gizli tanıklık yapan ve Veli Küçük ile Muzaffer Tekin’i suçlayan Osman Yıldırım hakkında tahliye kararı verilmesindan sonra çok çarpıcı bir gelişme daha gündeme geldi. Ergenekon savcılarının tanık koruma programına alıp dinlediği ve “Osmanım” diye hitap ettiği Yıldırım’ın tanınıp herhangi bir saldırıya uğramaması için koruma kapsamının genişletileceği iddia edildi. Buna göre Yıldırım, Tanık Koruma Yasası’ndan yararlanacak.

Yasa, “ceza muhakemesinde tanıklık görevi sebebiyle, kendilerinin veya bu kanunda belirtilen yakınlarının hayatı, beden bütünlüğü veya mal varlığı ağır ve ciddi tehlike içinde bulunan ve korunmaları zorunlu olan kişilerin” bu kapsama alınmasını öngürüyor. Yasaya göre bir kişinin tanık koruma programına alınması için Cumhuriyet savcısı veya tanığın mahkemeye başvurması gerekiyor. Karar verilmeden önce kolluk makamları ile diğer birimlerin hazırlayacağı değerlendirme raporları göz önüne alınacak.

Korumanın kapsamı, tanığın karşı karşıya kalacağı tehlikenin ağırlığı ile ciddiliğine göre değişiyor. Yasa kapsamında, Osman Yıldırım için şu koruma tedbirleri alınabilir:

- Kimlik ve adres bilgilerinin kayda alınarak gizli tutulması ve kendisine yapılacak tebligatlara ilişkin ayrı bir adres tespit edilmesi.

- Kimlik ve ilgili diğer bilgi ve belgelerin değiştirilmesi ve düzenlenmesi.

- Adli sicil, askerlik, vergi, nüfus, sosyal güvenlik ve benzeri bilgi ve kayıtlarının değiştirilmesi ve düzenlenmesi.

- Nüfus cüzdanı, sürücü belgesi, pasaport, evlilik cüzdanı, diploma ve her türlü ruhsat gibi resmi belgelerin değiştirilmesi ve düzenlenmesi.

- Geçici olarak geçimini sağlama amacıyla maddi yardımda bulunulması.

- Çalışan kişinin işyerinin ya da iş alanının değiştirilmesi veya öğrenim görenin devam etmekte olduğu her türlü eğitim ve öğretim kurumunun değiştirilmesi.

- Uluslararası anlaşmalara ve karşılıklılık ilkesine uygun şekilde, geçici olarak başka bir ülkede yerleştirilmesinin sağlanması.

- Fizyolojik görünümün estetik cerrahi yoluyla veya estetik cerrahi gerektirmeksizin değiştirilmesi ve buna uygun kimlik bilgilerinin yeniden düzenlenmesi.

Ancak bunun hemen yaşama geçirilebileceği, geçirilememesi durumunda Yargıtay’ın davanın hem sanığı, hem gizli tanığı hem de tanığı olan Yıldırım hakkındaki kararı onamasının beklenebileceği de belirtiliyor.


Cumhuriyet
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)