Türkiye Suudi Arabistan olur mu?


AKP 11 yıl­dır bo­şa bek­le­miş. Hiç­bir ya­sa­da de­ği­şik­lik yap­ma­dan tür­ban, ka­ra çar­şaf üni­ver­si­te­le­re, dev­let da­ire­le­ri­ne, okul­la­ra gir­di. İç tü­zük­te bi­le bir de­ği­şik­lik ya­pıl­ma­dan tür­ban­la TBMM Ge­nel Ku­ru­lu­’na ka­tıl­ma­ya da izin ve­ril­di. Ha­kim ve cum­hu­ri­yet sav­cı­la­rı, Türk Si­lah­lı Kuv­vet­le­ri ile Em­ni­yet men­sup­la­rı dı­şın­da­ki­le­re tür­ban ya­sak. Me­rak et­me­yin o ya­sak da ya­kın bir ge­le­cek­te kal­kar. De­mi­yor­lar mı “ya­vaş ya­va­ş” di­ye… Onun da za­ma­nı ge­lir.
Ka­nun çı­kart­ma­ya, iç tü­zük de­ğiş­tir­me­ye ge­rek ol­ma­dı­ğı­na gö­re, ya­rın dev­let da­ire­le­rin­de “Da­ire­ye tür­ban­sız ge­len ka­dın­la­ra dü­şük si­cil no­tu ve­ri­le­cek, bir üst gö­re­ve ge­ti­ril­me­le­ri müm­kün ol­ma­ya­ca­k” de­nir­se ve bun­lar adım adım uy­gu­la­ma­ya ko­nu­lur­sa sa­hi sus­kun top­lum­da bu­na kim kar­şı çı­ka­cak? “De­mok­ra­tik­leş­me­” adı al­tın­da Ata­türk ilk ve dev­rim­le­ri, Cum­hu­ri­ye­t’­in te­mel ni­te­lik­le­ri aşın­dı­rı­lı­yor. “Tür­ki­ye Suu­di Ara­bis­tan mı olu­yor?” söz­le­ri de sık­ça du­yu­lu­yor.

On­lar Suu­di Ara­bis­ta­n’­da yok

1- Suu­di Ara­bis­ta­n’­ın par­la­men­to­su yok­tur. Bol ma­aş­lı, öde­nek­li, VIP ol­ma­ya alış­kın, do­ku­nul­maz­lı­ğı olan 550 mil­let­ve­ki­li, Tür­ki­ye S. Ara­bis­tan ola­cak di­ye par­la­men­to­yu ka­pa­tıp da ev­le­ri­ne mi dö­ne­cek? İlk iti­raz on­lar­dan ge­lir. Tür­ki­ye S. Ara­bis­tan ol­maz.
2- Par­la­men­to­su ol­ma­yın­ca el­bet­te si­ya­si par­ti­ler ve se­çim de yok. S. Ara­bis­tan ta­ri­hin­de Kral ilk kez 1993 yı­lın­da 60 ki­şi­yi seç­miş. Bun­lar da kra­la da­nış­man­lık ya­pı­yor. İş­te se­çim di­ye ya­pı­lan bu­dur. Ara­bis­ta­n’­da ka­nun­lar şe­ri­ata gö­re dü­zen­le­ni­yor. Ka­nun­la­rı kral ya­par ve kal­dı­rır.
Bir ge­ce­de is­te­di­ği ka­nun­la­rı ço­ğun­luk yo­luy­la ya­pan­lar, ka­nun kuv­ve­tin­de ka­rar­na­me­ler çı­ka­ran­lar za­ten kral gi­bi iken, ni­çin S. Ara­bis­tan ol­ma­yı is­te­sin­ler de mil­let­ve­kil­lik­le­rin­den ol­sun­lar?
3- S. Ara­bis­ta­n’­da din gö­rev­li­le­ri dev­let me­mu­ru ol­ma­dı­ğı için dev­let­ten ma­aş al­maz­lar. Ay­rı­ca pa­ra kar­şı­lı­ğı imam­lık ya­pa­nın ar­ka­sın­da na­maz kı­lın­maz ku­ra­lı var. Tür­ki­ye­’nin dev­let­ten ma­aş alan, 125 bin ci­va­rın­da din gö­rev­li­si bu­lu­nu­yor. Din gö­rev­li­le­ri, ma­aş­la­rın­dan da ol­ma­yı is­ter­ler mi?
4- S. Ara­bis­ta­n’­da ca­mi­le­rin, mes­cit­le­rin al­tın­da, bün­ye­sin­de alış­ve­riş mer­ke­zi aç­mak, di­nin ti­ca­re­te alet edil­me­si sa­yı­lır ve o yüz­den ya­sak­tır. Ül­ke­miz­de yüz­ler­ce ca­mi­nin al­tın­da, bün­ye­sin­de alış­ve­riş mer­kez­le­ri var.
On­lar­dan kâr sağ­la­yan­lar ra­zı olur­lar mı Tür­ki­ye­’nin S. Ara­bis­tan ol­ma­sı­na?
5- S. Ara­bis­ta­n’­da kız imam ha­tip li­se­si yok­tur. Çün­kü İs­la­m’­da ka­dın­dan imam ol­maz. Tür­ki­ye Suu­di Ara­bis­tan olur­sa kız imam ha­tip li­se­le­ri­nin bin­ler­ce öğ­ren­ci­si ne ola­cak?
6- S. Ara­bis­ta­n’­da Ra­ma­zan ay­la­rın­da if­tar ça­dır­la­rı ku­rul­maz. İs­la­m’­da mev­cut, bir elin ver­di­ği­ni di­ğer elin bil­me­me­si ku­ra­lı uy­gu­la­nır. Dev­let adam­la­rı da gi­dip o ça­dır­lar­da ya da 5 yıl­dız­lı otel­ler­de if­tar aç­ma gös­te­ri­le­ri ya­pa­maz. Cu­ma na­ma­zı çı­kış­la­rın­da dev­let adam­la­rı­nın öy­le ob­jek­tif­le­re poz ve­rip, si­mit da­ğıt­ma­la­rı da yok­tur. Bu tarz şov­la­rın me­rak­lı­la­rı is­ter­ler mi şe­ri­at ül­ke­si ol­ma­yı?
7- S. Ara­bis­ta­n’­da her tür­lü ta­ri­kat ya­sak. Öy­le ka­na­at ön­de­ri, ta­ri­kat li­de­ri, şey­hi di­ye kim­se or­ta­lık­ta he­le he­le te­le­viz­yon­lar­da gö­rü­ne­mez. Gö­rün­mek is­te­ye­nin de he­men kel­le­si­ni alı­ve­rir­ler. Ta­ri­kat­la­rın şeyh­le­ri, li­der­le­ri, he­le bun­la­rın si­ya­si et­kin­lik­le­ri olan­la­rı da el­bet­te Tür­ki­ye­’nin S. Ara­bis­tan ol­ma­sı­nı is­te­mez.
8- Suu­di Ara­bis­ta­n’­da men­sup­la­rı dev­let­ten ma­aş alan Di­ya­net İş­le­ri Baş­kan­lı­ğı gi­bi din hiz­me­ti ya­pan bir ku­rum yok­tur.Türk Di­ya­net Teş­ki­la­tı gi­bi yurt dı­şın­da gö­rev­li yüz­ler­ce me­mu­ru, dip­lo­mat sta­tü­sün­de din hiz­met­le­ri ata­şe­le­ri de yok­tur. El­bet­te bu din adam­la­rı da S. Ara­bis­tan ol­ma­yı is­te­mez.
9- S. Ara­bis­ta­n’­da, di­ni alet ede­rek der­nek adıy­la pa­ra top­la­yan­la­rın ve bu pa­ra­la­rı zim­met­le­ri­ne ge­çi­ren­le­rin Al­man mah­ke­me­le­ri­nin ka­ra­rı­na ge­rek ol­ma­dan hır­sız­lık ne­de­niy­le mey­dan­lar­da el­le­ri ke­si­lir. Tür­ki­ye­’de ka­mu ya­ra­rı­na der­nek sta­tü­sün­de ka­bul edi­len, kur­ban de­ri­le­ri top­la­yan, böy­le der­nek­le­rin yö­ne­ti­ci­le­ri de Tür­ki­ye­’nin, S. Ara­bis­tan ol­ma­sı­nı is­te­mez.
10- S. Ara­bis­ta­n’­da ka­dın­la­rın oto­mo­bil kul­lan­ma­la­rı ya­sak­tır. Oto­mo­bil kul­la­nan Türk ka­dı­nı da Tür­ki­ye­’nin S. Ara­bis­tan ol­ma­sı­nı is­te­mez.
11- S. Ara­bis­tan Kra­lı, eşi ya da eş­le­rin­den bi­ri ile bir tek de­fa bi­le res­mi ge­zi­le­rin­de, res­mi açı­lış­lar­da bir­lik­te gö­rül­mez. Türk first lady un­va­nı ve­ri­len­ler de ge­zi­ler­den mah­rum kal­ma­mak için S. Ara­bis­tan ol­ma­yı is­te­mez.
Suu­di Ara­bis­ta­n’­da 4 yıl gö­rev ya­pan Ba­sın Ya­yın ve En­for­mas­yon es­ki Ge­nel Mü­dü­rü Ce­mil Ün­lü­türk, “Su­udi Ara­bis­tan ol­ma­nın tek iyi (!) ta­ra­fı top­lu­mu ge­ren tür­ban tar­tış­ma­sı­nı bi­ti­rir. Çün­kü ka­dın­lar ar­tık ka­ra çar­şa­fa gi­re­cek­ler­di­r” di­yor. Ün­lü­türk, Ara­bis­ta­n’­la il­gi­li yaz­dık­la­rı­na inan­ma­yan­la­rın bü­yü­kel­çi­li­ğe so­ra­bi­le­cek­le­ri­ni de ifa­de edi­yor.


Saygı Öztürk
Sözcü

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)