4+4+4 devletten uzaklaştırdı


AKP hükümetinin eğitimde 4+4+4 sistemiyle yarattığı karışıklıkla birlikte veliler, 66-72 ay arasındaki öğrencilerinin daha nitelikli eğitim alması için bireysel çözüm yolu arıyor. Rapor alarak çocuklarının fişlenmesini istemeyen veliler, bütçelerini zorlayarak özel okullara yöneliyor.

İzmir’de özel okul sayısının geçen yıla göre yüzde 14 arttığına dikkat çeken eğitimciler, yurttaşların, devlet okulu yerine fiziki olanakları daha iyi olan bu eğitim kurumlarını “zorunlu” seçtiğini vurguladı.

Eğitim-Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Abdullah Tunalı, 4+4+4 eğitim sistemi tartışmalarının şubat ayında başladığını, o dönemden bu yana İzmir’de özel okulların sayısında yüzde 14 oranında artış yaşandığını söyledi. Tunalı, bunun eğitimin ticarileştirildiğinin bir göstergesi olduğunu belirterek “Sosyo-ekonomik seviyesi orta ve üstünde olan yurttaşlar, çocuklarını yap boz tahtasına dönen eğitim sisteminden bir nebze olsun korumak istiyor. Eğitimde oluşan bilişim dışı düzenlemelere karşı, velilerimiz bütçelerini sonuna dek zorluyor” dedi.

Devlet okullarının sınıf mevcutlarının bazı kentlerde 70’i bulacağını, ideal rakam olan 25’in çok üzerinde rakamlarda öğrencilerin bir sınıfta toplanacağını vurgulayan Tunalı, “Özel okulların fiziki şartları, devlet okullarına göre daha iyi. Bugün devlet okullarında kütüphaneleri, laboratuvarları bozarak sınıflar açılıyor. Ancak özel kurumlarda fiziki donanımlar daha olumlu olarak karşımıza çıkıyor. Velilerimiz şartlarını çok zorluyor. Bu okulların bir ay öncesinden kayıtlarında doluluk olduğunu öğreniyoruz. Bir öğrencinin özel okul maliyeti, servisi yemeği olmadan en az yıllık 10 bin lirayı buluyor. Bu rakamlar 25 binlere dek çıkıyor” diye konuştu.



Cumhuriyet

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)