Kürt devleti kuruluyor


BDP'nin cezaevlerinde süren açlık grevlerine destek için düzenlediği miting ve oturma eylemleri sürüyor. İstanbul Bakırköy'deki cezaevi önünde 46 gündür sürdürülen açlık grevlerine destek vermek amacıyla başlatılan 3 günlük açlık grevi sona erdi. Partisinin Batman'da düzenlediği mitinge katılan Selahattin Demirtaş, "Çözümün anahtarı İmralı'da" dedi.

Batman'da partisinin düzenlediği 'Ölümlere sessiz kalmayacağız, taleplerimiz kabul edilsin' sloganlı mitinge katılan BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, burada bir konuşma yaptı. "Sözün bittiği yerdeyiz. Lafla İmralı gemisinin yürümediği ortadadır. Ne Adalet Bakanı'nın çağrısı, ne de bizim çağrımız bu ölüm oruçlarını durdurmayacak" diyen Demirtaş, sadece cezaevlerinde değil dağlarda ve meydanlarda miting yaparak barış çağrısı yaptıklarını kaydetti.

"Çözümün anahtarı İmralı'da..."

Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in samimi olması durumunda girişimlerini destekleyeceklerini ifade eden Demirtaş, çözümün anahtarının İmralı'da olduğunu savunarak, Ergin'in daha cesur olması gerektiğini söyledi.

"Ortadoğu'da Kürt devleti kuruluyor"

Lozan Antlaşması'nın Kürtlere anadilde eğitim hakkı tanıdığını öne süren Demirtaş, "Kanunsuzluk, hukuksuzluğu bir kenara bırakıp hükümet ve devlet gibi davranın, karşınızda bir halk var. Bakın Ortadoğu'da Kürt devleti kuruluyor" dedi.

"Öcalan'ın özgürlüğünü ve fikirlerini savunmak suç değil"

Türkiye'de 59 cezaevinde 600'den fazla tutuklunun açlık grevi yaptığını söyleyen Demirtaş, "Sayın Öcalan'ın özgürlüğünü ve fikirlerini savunmak suç değildir. Açık açık savunuyor belirtiyoruz. Bir halk önderleri özgür olmadan çözüm sürecine giremez" ifadelerini kullandı.


İstanbul'da 3 günlük açlık grevi sona erdi

Abdullah Öcalan üzerindeki tecritin kaldırılması ve ana dilde savunma hakkı için Türkiye genelindeki cezaevlerinde 46 gündür sürdürülen açlık grevlerine destek vermek amacıyla BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, avukatlar ve tutuklu yakınlarının Bakırköy Cezaevi önünde 3 gün önce başlattığı açlık grevi sona erdi. Tuncel, “Burada sembolik eyleme son veriyoruz ancak mücadele sürecek. Cezaevlerinden bir tek tabut çıkmasına izin vermeyeceğiz. Ya beraberce özgürlüğe yada beraberce ölüme gideceğiz” dedi. BDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder de insan hakkının pazarlık konusu yapılamayacağını, tutukluların taleplerinin karşılanmasını istedi.

Açlık grevlerine estek için Bakırköy Cezaevi önünde toplanan grup, “A. Öcalan üzerindeki tecrit kaldırılsın. Anadilde eğitim ve savunma hakkı tanınsın” yazılı pankart açarak “Direne direne kazanacağız” , “Selam selam İmralı’ya bin selam” sloganları attı.

Polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı eylemde konuşan Sabahat Tuncel, “Adalet Bakanı’nın Sincan F Tipi Cezaevi’ni ziyaret etmesi olumlu bir gelişme ancak yeterli değil. Türkiye’de Kürt sorununu çözmek mümkün. Bunun için siyasi irade gerekli. Bu siyasi irade BDP’de var, blok milletvekillerinde var. Bu siyasi irade ne yazık ki AKP Hükümeti’nde yok, Başbakan’da yok. Başbakan bu iradeyi gösterirse, savaş her an durabilir. Başbakan Esad’a ateşkes çağrısı yapıyor. Ama kendi ülkesinde yaşanan savaşa hiç bir şey demiyor” dedi. BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder de “Bize reva görülen gaz, cop, ölmek. Bu halka ‘ölün’ dediniz de ölmedi mi? Bu halkın en iyi bildiği şey ölmek. Binlerce evladını toprağa verdi. Tıpkı asker anneleri gibi. Bu yolun yol olmadığını bilin. Siz çocuklarınıza bu kötü mirası bırakmayın. Bu bir ölüme güzelleme değildir, bu bir barış iradesini selamlamadır” diye konuştu.

Yürüyüşe izin verilmedi

Açlık grevlerinin sona erdirilmesi için BDP, İHD, EHP,78’liler Girişimi, Halkevleri ve ÖDP’nin de aralarında olduğu çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütü de Kadıköy Altıyol’daki Boğa önünde toplanarak İskele Meydanı’na yürümek istedi. Yürüyüşe izin verilmemesi üzerine göstericilerle polis arasında uzun süreli görüşxmeler yapıldı. Polisin yürüyüşe izin vermemek konusunda direnmesi üzerine grup basın açıklaması yaptı. Açıklamanın ardından grup çeşitli sloganlar atarak dağıldı. Öte yandan HDK Sultangazi İlçe Meclisi’nin, bugün 46. gününde olan açlık grevlerine destek amacıyla Gazi Mahallesi’nde çadır kurarak açlık grevi eylemi de polis tarafından engellendi. ESP Zeytinburnu ilçe örgütü üyeleri de açlık grevlerine destek amacıyla bir günlük açlık grevi eylemi başlattı.

RedHack Sağlık Bakanlığı’nın sitesini engelledi

RedHack Devrimci Cesaret Birliği, açlık grevlerine dikkat çekmek için bu kez de Sağlık Bakanlığı’nın facebook sayfasını hackledi. RedHack, siteye “Sağlığa ‘bakan’ ama görmeyen bir bakanlığımız var, tıpkı diğerleri gibi. 46. gündür hapishanelerde açlık grevleri devam ediyor ve tutsakların vitamin alma, tansiyon gibi sağlık kontrollerini yapma hakkı engellenerek ölüme mahkum ediliyor... Anneler artık ağlamasın. Bize gelince, hakkımızda 24 sene istemişsiniz; eğer gerçekten barışacaksanız, insanlar ölmeyecek ve anneler ağlamayacaksa, 24 değil 240 sene hapse razıyız. Haydi emperyalizmin planını bozalım; barışalım.” notu bıraktı.

Diyarbakır'da olaylar çıktı

Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) cezaevlerindeki açlık grevlerine dikkat çekmek amacıyla, Diyarbakır'da düzenlediği miting sonrasında olaylar çıktı. Şirinevler Mahallesi'ndeki mitingde, BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş bir konuşma yaptı. Konuşmaların ardından dağılan bir grup, Turgut Özal Bulvar'ında güvenlik önlemi alan polislere taşlı saldırıda bulundu. Polis, göstericilere tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti. Gruptakiler ara sokaklara kaçarken, bazı göstericilerin gözaltına alındığı görüldü.

Oturma eylemi

Merkez Yenişehir ilçesi Ofis Semti Sanat Sokağı'nda bir araya gelen ve aralarında BDP Diyarbakır Milletvekili Emine Ayna, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Hafize İpek, Bağlar Belediye Başkanı Yüksel Baran'ın da bulunduğu bir grup, oturma eylemi yaptı.

Terör örgütü lehine sloganların atıldığı eylem için güvenlik güçleri önlem aldı. BDP Diyarbakır İl Başkanı Zübeyde Zümrüt, burada Kürtçe olarak yaptığı açıklamada, cezaevlerindeki açlık grevlerinin 46. gününde olduğunu belirterek, ''Açlık grevinde olanlara destek olmak amacıyla biz de yarın sabaha kadar oturma eylemi yapacağız'' dedi.

Cumhuriyet
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)