Yine ters düştüler


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Ankara Valisi'nden göstericilere karşı esnek davranılmasını istediği ortaya çıkarken Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, polisin görevini yapmadığını söyledi.

Başbakan Tayyip Erdoğan dün Ankara’daki Cumhuriyet yürüyüşünde halkın üstüne biber gazı ve tazyikli su sıkılması konusunda CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu “illegal örgütlerin arkasına takılmakla” suçlarken, polislerin de görevlerini yapmadığını açıkladı. Erdoğan “Barikatların kaldırılmasını ben istemedim” derken, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise Ankara Valisi Alaattin Yüksel’i çağırarak “göstericilere esnek davranılması” talimatı verdiğini açıkladı. Erdoğan’ın, “Aç kalan falan yok. Yiyip içiyorlar” dediği açlık grevleri konusunda ise Gül, “açlık grevlerinin ciddi olduğu ve bir an önce sonlandırılması gerektiği” çağrısında bulundu.

Çankaya Köşkü’ndeki 29 Ekim resepsiyonunda gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Erdoğan, Ankara’daki olaylı Cumhuriyet Bayramı kutlaması ile ilgili olarak “İzin verilmeme söz konusu değil. Ankara’da 8 tane yer var. Siz bunları kabul etmeyip Ulus’ta toplanarak Anıtkabir’e yürüyeceğim diyorsunuz. CHP birlikten yanaysa Hipodrom’da yanımızda olmalıydı. Daha önce yaptık yanımda oturdu. Şimdi ne oldu da Ulus’a gitti? İllegal örgütlerin arkasına takılıp onları legalleştirmeye çalışıyorsun. Yapılan alternatif kutlama bile değil. Adeta olayı provake etme girişimidir” dedi. “Barikatları kaldırın” talimatını kendisinin vermediğini söyleyen Erdoğan, “Orada polis görevini yapmadı. Alınan istihbaratların gereği yapılamadı. Su ve biber gazını görenler, yaralı polislerin durumunu görmüyorlar” dedi.

Dünkü eylemin 2007 yılındaki Cumhuriyet mitinglerine özlem olup olmadığının sorulması üzerine Erdoğan, “Olabilir ama bunlar onlara kazandıran bir şey değil” yanıtını verdi. CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı’nın askerlere yönelik “Korumanız gereken Cumhuriyete biz sahip çıkıyoruz” sözlerinin anımsatılması üzerine Erdoğan, “Cumhuriyeti cumhur korur aksi bir şey varsa orada bir yanlış var demektir” yanıtını verdi.


‘Grevde aç kalan yok’

Cezaevlerinde devam eden açlık grevleri ile ilgili olarak Erdoğan, “Adalet Bakanı gidip inceledi. Aç kalan falan yok. Grevde herkes az-çok bir şeyler yiyip içiyor. Zaten gerektiği zaman sağlık görevlileri müdahale eder” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül de gazetecilerin sorularını yanıtlarken Ulus’ta yaşananlar konusunda “Herkes nasıl istiyorsa öyle kutlasın. Kimseyi rahatsız etmeden genel kurallara uyarak kutlansın” diye konuştu. Köşk’ün basın ile ilişkilerden sorumlu başdanışmanı Ahmet Sever de Gül’ün Ankara Valisi Alaaddin Yüksel’e “Esnek davranın gerilim tırmanmasın, istenmeyen görüntüler yaşanmasın” uyarısının dün barikatların açılmasında etkisi olduğuna inandığını ifade etti. Gül, açlık grevleri ile ilgili “Türkiye eskiden bu tip acılar yaşamıştı. Hoş olmayan faturalar ödendi. Bu probleme bir an önce son vermeliyiz. Tıbbi açıdan gereken her şey yapılmalı” dedi.

Resepsiyona katılan Mardin Milletvekili Ahmet Türk, Başbakan’ın açlık grevleri konusundaki “aç falan yok” yönündeki sözlerine “Vicdanları sızlatacak sözler. Ölümlere açıkça davetiye çıkarıyor Başbakan. Ölüm orucundakileri tahrik ediyor” diye tepki gösterdi.

Cumhuriyet
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)