Sivil toplum örgütlerinden Erdoğan'a tepki


Birinci Meclis önünde başlayan izinsiz yürüyüşü düzenleyen Vatan ve Cumhuriyet Birlikteliği'nin Sözcüsü Öner Tanık, ''Etkinliği düzenleyen sivil toplum kuruluşlarının illegal ve marjinal ilan edilmelerini kabul edilemez'' bulduklarını söyledi.

Birinci Meclis önünde dün gerçekleştirilen yürüyüşü düzenleyen sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi. Yaklaşık 40 sivil toplum kuruluşunca oluşturulan Vatan ve Cumhuriyet Birlikteliği'nin Sözcüsü Öner Tanık, Birinci Meclis önünde başlayan etkinliğe, engellemelere rağmen yoğun katılım olduğunu savundu.

Yürüyüşü düzenleyen sivil toplum kuruluşlarının tümünün yasal olduğunu dile getiren Tanık, ''Buna rağmen etkinliği düzenleyen sivil toplum kuruluşlarının siyasi iktidar sözcüleri tarafından, illegal ve marjinal ilan edilmeleri kabul edilemez'' dedi.

Etkinlikte hiçbir yasa dışı eylem yokken güvenlik güçlerinin tazyikli su, biber gazı sıktığını ileri süren Tanık, yürüyüş hakkında soruşturma başlatan adli makamların, İçişleri Bakanlığı ve emniyet görevlileri hakkında soruşturma başlatması gerektiğini savundu.
Tanık, halkın bayramının halkla kutlandığını, provokasyonların halkın sağduyusu ve gücüyle engellendiğini, halkın Atatürk'e ve Cumhuriyet değerlerine her türlü baskıya rağmen sahip çıktığını ifade etti.

Suç duyurusu

Cumhuriyet Kadınları Derneği Genel Başkanı Şenal Sarıhan da bir soru üzerine, İçişleri Bakanlığı ve emniyet görevlileri hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi. ''Herhangi bir saldırı ve karşı koyma söz konusu değilken, uyarı da yapılmaksızın bayram kutlamak amacıyla bir arada bulunan kitlenin üzerine hem gaz hem de tazyikli su sıkıldığını'' belirten Şenal, bu durumun büyük zararlara sebep olduğunu söyledi.

Sarıhan, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın izinsiz yürüyüşle ilgili soruşturma başlatmasıyla ilgili de dünkü olayın bir basın açıklaması ve bayram kutlaması olduğunu, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası kapsamında bir etkinlik olmadığını belirtti.

''Cumhuriyetin savcılarının bir Cumhuriyet Bayramı kutlamasına yasak olarak bakmayacağı'' görüşünü ifade eden Sarıhan, ''Bizim illegal değil legal örgütler olduğumuzu, ayrıca Cumhuriyeti savunma konusunda kararlı, Cumhuriyet değerlerini yükseltme mücadelesi veren örgütler olduğumuzu bileceği inancındayız'' diye konuştu.

ADD Genel Başkanı Tansel Çölaşan ve Türkiye Gençlik Birliği (TGB) Genel Başkanı İlker Yücel de olayların halkın soğukkanlı tutumu sayesinde büyümediğini belirttiler.

AA
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)