Metropolde yaşayanlar mutsuz


Büyük şehirlerde yaşayanların yüzde 40’ının mutsuz olduğu ve çile çektiği açıklandı.

Gallup’un yaptığı bir araştırma, büyük şehirlerde yaşayanların yüzde 40’ının mutsuz olduğunu ve çile çektiğini ortaya çıkardı.

Araştırma şirketi Gallup, Gezi olayları sırasında Türkiye’de yaptığı anketin sonuçlarını yayınlamaya devam ediyor. Gallup, geçen hafta Türklerin üçte birinden fazlasının “ıstırap” olarak yorumlanacak derecede finansal güçlük çektiğini ortaya koydu. Bu oran 2012 yılında yüzde 18’di.

-TÜRKİYE’DE REFAH-

Gallup raporunda, anket katılımcılarını verdikleri cevaplara göre “gelişenler”, “zorlananlar” ve “ıstırap çekenler” olarak üç gruba ayırdı. Bugünkü yaşantısına 10 üzerinde 7 not verenler ile son sekiz yıldaki yaşantısını 8 ve üzeri olarak yorumlayanlar “gelişenler” olarak gruplandırıldı. Yine yaşantısına 10 üzerinden 4 ve altında not verenler “ıstırap çekenler” olarak nitelendirildi.
Türkiye’de nüfusu 100 bin ve üzerinde olan büyük şehirlerde ıstırap çekenlerin oranının bir önceki yıl yüzde 17’yken, 2013’te yüzde 40’a çıktığı dikkat çekiyor. Daha küçük şehirlerde ise istatistiksel olarak kayda değer bir artış bulunmuyor.
Şehirde yaşayan Türkler arasında ülkenin mevcut ekonomik durumunu “vasat” ve “kötü” olarak değerlendirenlerin oranı bir yıl içinde yüzde 57’den yüzde 76’ya çıkmış görünüyor. Kırsal kesimde ise ülke ekonomisini eleştirenlerin oranında yine istatistiksel önem taşıyan bir değişiklik bulunmuyor.

-POLİTİK DEĞİL-

Araştırmanın yazarı Jan Sonnenschein’a göre Erdoğan’ın politikalarına duyulan kızgınlık sonuçları etkilemedi, çünkü hükümetin izlediği politikaları eleştirenler ve destekleyenler arasında bir fark bulunsa da her iki grupta ıstırap çekenlerin sayısı arttı. Hükümete güvendiğini söyleyen kişiler arasında ıstırap çektiğini söyleyenlerin oranı bir yılda yüzde 12′den yüzde 30′a; hükümeti eleştirenler arasında ise aynı grupların oranı yüzde 25′ten yüzde 41′e yükseldi.

-HÜKÜMETİN İŞİ ZOR

Raporda, yayınlanan verilerin Türk halkının mevcut gelirleriyle geçinmekte giderek zorlandığını gösterdiğini, Erdoğan hükümetinin Temmuz ayında 8,9 olan enflasyon oranı karşısında halkın refahını sağlayacak adımlar atması gerektiği belirtiliyor. Raporda, küresel yatırımcıların Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerden yatırımlarını çektikleri bir dönemde, halkın ekonomiye olan inancını sağlamanın zor bir iş olacağı yorumu da yapılıyor.


ANKA

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)