Savaş için yetki vermedik


CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal hükümete verilen teskereyi değerlendirdi.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, TBMM'nin hükümete verdiği yetkinin savaş ilanına yönelik olmadığını belirterek, "Savaşla ilgili bir yetki verilmiş olsaydı belirli bir süreyi koyamazdınız" dedi.

TBMM'de bir basın toplantısı yapan Tanal, Meclis'in hükümete verdiği yetkinin 1 yıllık olduğunu hatırlatarak, yetkinin TBMM İçtüzüğü'nün 130. maddesi uyarınca verildiğini, savaş ilanını kapsamadığını söyledi. Hükümetin savaş çığırtkanlığı yaptığını da iddia eden Tanal şöyle devam etti:

"Böyle bir yetki verilmemiştir. Böyle bir şeyin kullanılması halinde gayri meşru olacaktır. Yasal bir dayanağı da yoktur. Çünkü Meclis mevcut olan tezkereyle böyle bir yetkiyi vermiş durumda değil. TBMM böyle bir izin vermemiştir. Meclis'in iradesi buna yönelik değildir. Tamamen TBMM iç tüzüğü 130. maddesine göre belirli bir süreyle verilmiştir. Savaşla ilgili bir yetki verilmiş olsaydı belirli bir süreyi koyamazdınız. Formalitesi, prosedürü tamamen İçtüzüğün 129. maddesine göre yerine getirilmiş olacaktı. Böyle bir husus düzenlenmemiştir. TBMM'ye bu teklif, İçtüzük 130. madde uyarınca getirildi. İçtüzüğün 129. maddesi savaşla ilgili hükümleri düzenlemekte. Yani eğer böyle bir şey kullanırlarsa bu hukuk dışıdır. Parlamento böyle bir izni vermemiştir, böyle bir yetki vermemiştir."


ANKA
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)