Sınırda savaş hazırlığı


Askeri yığınak arttırıldı. İlaç ve gaz maskesi stoklanıyor.

AKP Hükümeti Türkiye'yi savaşa sürüklerken, sınırda da hazırlık yapılıyor.

Türkiye’nin Suriye ile olan sınır bölgesinde kimyasal alarm verildi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Suriye'ye sınır illerde yaşamsal maddeler, ilaç ve gaz maskelerinin stoklandığını açıkladı. Sınırdaki askeri yığınak da güçlendiriliyor.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) sınır bölgesine kimyasal, biyolojik, radyoaktif ve nükleer konusunda uzman ekipler gönderdi. AFAD Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Mustafa Aydoğdu, “Kimyasal saldırılara karşı her türlü önlemi aldık” dedi.

Suriye’de kimyasal silah kullanıldığı iddiası ve olası Suriye müdahalesi öncesi, Türkiye’nin sınır bölgesinde ‘kimyasal’ alarmı verildi. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) sınır bölgesine kimyasal, biyolojik, radyoaktif ve nükleer (KBRN) konusunda uzman ekipler gönderdi. Sınır bölgesinde havadan, karadan kimyasal denetimler artırıldı. Olası bir kimyasal saldırıya karşı bölgede maske stoğu yapılırken, sığınaklar konusunda çalışma başlatıldı. AFAD, sınır bölgesinde yaşayanları ve kamplardaki Suriyeli mültecilere, kimyasal silahlar konusunda eğitim vermeye başladı. AFAD Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Mustafa Aydoğdu, “Suriye’deki kimyasal saldırı sonrası bölgede kırmızı alarm verdik. Kimyasal saldırılara karşı her türlü önlemi aldık. 7 sığınak yeri belirledik” dedi. Emniyet Genel Müdürlüğü de bölgeye özel ekip gönderdi.

KEŞİF ARAÇLARI GİTTİ

Sınırda şu önlemler alındı:
Hatay, Şanlıurfa ve Kilis’e KBRN keşif araçları gönderildi.
AFAD bünyesindeki 11 birlik müdürlüğünde kimyasal silah konusunda uzman 100 kişilik ekip sınır bölgesinde göreve başladı. Sınırda görevli ekiplerle birlikte sayı 400’ü buldu.
Sınırda Suriye’de kullanılan kimyasal silahın Türkiye’yi etkileyip etkilemediği konusunda tarama yapılıyor.
Sınır illerine yaşamsal maddeler, ilaç ve gaz maskeleri stoklandı.
Sığınak için çalışmalara başlandı. 7 noktada sığınak yeri belirlendi. Sığınaklara yaşamsal maddeler konularak aktif hale getirilecek.
Bölge halkı, kimyasal silah saldırısı konusunda eğitiliyor.
Suriyeli mültecilerin kaldığı kamplarda yüksek güvenlik önlemleri alındı. Kamplara giriş çıkışlarda parmak izi alma uygulaması başlatıldı.

BÖLGEDE KİMYASAL BULGUYA RASTLANMADI

AFAD Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Mustafa Aydoğdu, bölgede yapılan taramada, kimyasal bulguya rastlanmadığını söyledi. Aydoğdu, sınırdan geçen Suriyeliler’in de kimyasal ilaçtan etkilenip etkilenmediklerini de incelediklerini belirterek, “Kimyasal serpinti tehdidi altındaki bölgede öncelikle serpintiye maruz kalan insanlar olmak üzere özel araçlar yardımıyla ‘arındırma’ işlemi uygulanıyor. Arındırma sistemi şu an Hatay, Şanlıurfa ve Kilis’te uygulamaya geçti. Gerekli yaşamsal madde stoklarımız, gaz maskeleri bölgeye gönderildi. Kimyasal taramalara başladık. Sığınaklar ile ilgili çalışmalar yürütüyoruz” dedi.

ASKERİ YIĞINAK ARTTIRILIYOR

ABD, İngiltere ve Fransa tarafından Suriye'ye askeri operasyon yapılacağı bilgileri üzerine gözler NATO'dan istenilerek Kahramanmaraş ve Gaziantep'te kurulan Patriot füze savunma sistemlerine çevrildi. 2 Patriot füze savunma sisteminin konuşlandırıldığı Gaziantep 5'inci Zırhlı Tugay Komutanlığı'nın Hüseyin Atamanalp Kışlası'nda radarla gelişmeler takip ediliyor.

Kahramanmaraş'ta, Gazi Kışlası'na konuşlandırılan 2 Patroit'un bakım ve yakıt dolumu sabah saatlerinde kışlada görevli askerler tarafından yapıldı. Yönleri Suriye'ye dönük olan Patriot füzeleri olası saldırılara karşı hazır halde bekletiliyor. Yetkililer, her hangi bir açıklama yapmazken kışlada hareketlilik yaşandığı gözlendi.

Şanlıurfa’da ise merkeze bağlı Mehmetçik Köyü’nde hakim bir tepeye konuşlandırılan Hava Savunma Sistemi üssünde 24 saat boyunca radarlarla alan taraması yapılıyor. Uçaksavar ve füze rampalarının bulunduğunu alanda güvenlik en üst seviyeye çıkarılırken, askerler nöbetlerini sürdürüyor.

DHA
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)