TESK: Savaş çıksın istemiyoruz


Bendevi Palandöken: "Ülkenin birlik, dirliği yönünden savaş çıkmasını istemiyoruz."

TÜRKİYE Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Biz ekonomik yönden, ülkenin birlik, dirliği yönünden savaş çıkmasını istemiyoruz" dedi.

TESK Genel Başkanı Palandöken, Antalya Kasaplar Odası Başkanı Osman Yardımcı'yı ziyaret etti. Ziyarette gazetecilerin sorularını yanıtlayan Palandöken, dolardaki artışı ve Suriye'deki gelişmeleri değerlendirdi. Körfez ülkelerindeki çatışmanın ve Avrupa'daki ekonomik krizin Türkiye'yi olumsuz etkilediğini belirten Palandöken, Ortadoğu ülkeleri ile yapılan ihracatın önemini vurguladı. Avrupa'nın Gezi eylemlerini bahane ederek Türkiye'de kaos ve iç çatışma varmış gibi bir hava yaratarak, ekonominin çökertilmesiyle ilgili felaket tellallığı yaptığını söyleyen Palandöken, "Burada Türkiye üzerinde yapılan oyunlar, ekonominin bozulması için Avrupa'nın çığırtkanlığı" diye konuştu.

TÜRKİYE TEMKİNLİ

Suriye konusunda Türkiye'nin temkinli davrandığını ve süreci iyi kontrol ettiğini kaydeden Palandöken, savaşa katılma gibi bir çalışmanın olmadığını, bu bölgedeki huzursuzluğun giderilmesi ve demokratikleşme için çaba gösterildiğini kaydetti.

Palandöken, o ülkelerdeki huzur ve güvenin sağlanmasının ülkenin ekonomik büyüklüğüne katkı koyacağını vurguladı. Savaş olacak gibi deklare edilmesinin harcamaların durmasına neden olduğuna, iç piyasayı, her kesimi olumsuz etkilediğine dikkat çeken Palandöken, "Biz savaş istemiyoruz ama bu ülkelerde de birlik ve beraberliğin sağlanması, buhranın bir an evvel giderilmesini istiyoruz" dedi.

'SAVAŞIN GALİBİ YOKTUR'

Komşu ülkelerle ilişkilerin bozulmaması için özen gösterilmesi gerektiğini belirten TESK Genel Başkanı Palandöken, şöyle konuştu:

"Biz ekonomik yönden, ülkenin birlik, dirliği yönünden savaş çıkmasını istemiyoruz. Biz komşularımızın demokratikleşme hareketlerinden dolayı huzursuzuz. Onların iç işlerine müdahale bizim görevimiz değil. Suriye'de bir kardeş orada, bir bacı burada; bacı burada, çocuk orada. Dolayısıyla kendi içimizdeki bir mesele gibi görüyoruz. Türkiye savaştan yana değil, barıştan yana ama o ülkelerde böyle bir şeye de kimse sıcak bakmıyor. Batılılar da bu işten keyif almıyor zannediyorum. Savaşın galibi yoktur."

TÜRKİYE ROL MODEL

Avrupa'daki ekonomik krizin ardından Suriye, Mısır ve Libya'daki gelişmelerin üst üste geldiğini dile getiren Bendevi Palandöken, savaş olursa Türkiye'nin ne kadar sıkıntıya gireceğinin iyi hesaplanması gerektiğini söyledi.

Ortadoğu ülkelerinde Türkiye'nin rol model alındığını ve Avrupa'nın hem İslam hem de bölgede ekonomisi büyüyen Türkiye'yi kıskandığını ifade eden Palandöken, şunları kaydetti:

"Dostlarımızla kimsenin aramızı açmaya güçleri yetmeyecek. Biz millet olarak onlarla bin yıldır dostuz, dostluğumuz da devam edecek. Ülkeler arasında zaman zaman böyle şeyler olacak ama bunların ekonomiye fazla zararı olacağını ben tahmin etmiyorum. Vatandaş normal hayatına devam etmeli. Türkiye'nin en büyük geliri turizm. Dolayısıyla da ihraç ettiğimiz kalemler üzerinde de herkes temkinli olması lazım. Dolarla borçlanılmasın, tavsiyemiz o."

Son dönemde dolar fiyatındaki artış hakkında da görüşlerini dile getiren TESK Genel Başkanı Palandöken, yıl sonunda doların 1.9 lira seviyesine olacağını tahmin ettiğini belirtti. Dolardaki ani artışın insanları tedirgin ettiğini, daha da artacağı endişesinin oluştuğunu ifade eden Palandöken, dolardaki artışın esnafı olumsuz etkilediğine dikkat çekti.


DHA
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)