Ayrışma keskinleşiyor


Gül'ün 29 Ekim kutlamalarında 'ev sahibi' olduğunu vurgulayan Köşk kaynakları da yalnızca Ankara değil, tüm valilerin gerilim yaşanmaması için tek tek uyarıldıklarının altını çizdi. Kaynaklar, yasa ve yönetmeliklerin bu hakkı Cumhurbaşkanı’na tanıdığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Cumhurbaşkanı olarak Cumhuriyet Bayramı’nın bütün ülkede nezih bir şekilde kutlanmasıyla ilgili yetkililerin dikkatini çekmesinden daha doğal bir şey olmayacağını belirterek “Ayrıca çift başlılık gibi bir şey de olmaz. Böyle bir şey zaten söz konusu da değildir” dedi. Gül’ün 29 Ekim kutlamalarında “ev sahibi” olduğunu vurgulayan Köşk kaynakları, yalnızca Ankara valisinin değil, tüm valilerin gerilim yaşanmaması noktasında tek tek uyarıldıklarının altını çizdi.

29 Ekim nedeniyle Köşk’te düzenlenen resepsiyonda Cumhurbaşkanı, Ankara’daki yürüyüşte yaşanan gerilimin düşürülmesi konusunda kendisinin devreye girip girmediği yönündeki soru üzerine basın danışmanı Ahmet Sever’i kastederek “Ahmet’e sorun” demiş, Sever de Gül’ün pazar günü vali ile görüştüğü bilgisini vermişti. Ancak Başbakan Erdoğan, Cumhurbaşkanı’nın valiye bir talimat verip vermediği yönündeki soru üzerine “Böyle bir talimat verdiğini sanmıyorum. Çünkü bu ülkeyi çift başlı bir yönetimle bugüne kadar getirmedik, bundan sonra da çift başlı bir yönetimle bu ülke bir yere varmaz” demişti. Son dönemde Köşk ile Başbakanlık arasındaki en net ayrışma bu oldu. Erdoğan’ın sözlerinin ardından Gül’ün valiye talimat verip vermediği konusunda Cumhuriyet’e değerlendirme yapan Köşk kaynakları, Gül’ün pazar günü Ankara valisi ile görüştüğünü bir kez daha yineledi.

‘Gerilim olmasın’

Kaynaklar, “Barikatların kaldırılması konusunda bir talimat verildi mi?” sorusuna da “Sayın Cumhurbaşkanı görüştüğünde barikat kurulup kurulmayacağı belli değildi. Kendisi, kutlamaların gerilime yol açmadan yapılması konusunu iletti” dedi. Kaynaklar Gül’ün bu tavrının tüm kentler için de geçerli olduğunu, tüm valilere kutlamalarda gerilim yaşanmaması konusunda talimat verildiğini belirtti. Bu durumun “çift başlılık” anlamına gelmeyeceğini belirten kaynaklar, “Sonuçta Cumhurbaşkanı 29 Ekim’in ev sahibi. Milli Bayramlar Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle bunun altı bir kez daha çizilmiştir. Cumhurbaşkanı’nın ev sahibi olduğu bir bayramın gerilimsiz kutlanması konusunda valilerle görüşmesi de doğaldır” dedi.

Köşk kaynakları ayrıca 5442 sayılı İl İdaresi Yasası uyarınca da valilerin Cumhurbaşkanı’na karşı sorumlu olduğuna işaret etti.
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)