Cunhuriyet ve Üniter Devlet‏

Atatürk, Cumhuriyeti dost ve düşmanlarına rağmen kurdu

Ulusal Eğitim Derneği İzmir Şubesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü ile birlikte düzenlediği '' Cumhuriyet ve Üniter Devlet '' konulu söyleşiyi, Alsancak Tarihi Havagazı Fabrikası (A) Toplantı Salonu'nda, 30 Ekim 2012 tarihinde, 18.00 - 20.00 saatleri arasında gerçekleştirdi.

Ulusal Eğitim Derneği İzmir Şubesi Başkanı Osman Gazi Oktay'ın açılış konuşmasını yaptığı panelin, konuşmacısı, Anayasa Profesörü Meltem Dikmen Caniklioğlu idi.
Aşık Turabi ve Emekli Müzik Öğretmeni Kazım Bozkurt, Prof. Dr. Meltem Dikmen Caniklioğlu'nun izleyicilerin sorularını yanıtlaması ardından, birer eser seslendirdiler.

Tüm Sağlık Der. Genel Başkanı Hasan Fehmi Mavi, Eğitim İş İzmir Şube Başkanı Prof. Dr. Ömer Değirmenci, Batı Trakya Türkleri İzmir Şubesi Başkanı Av. Aydın Özcan, Anadolu Sanatsal Faaliyetler ve Kültür Derneği Başkan Yardımcısı Turabi Yılmaz ve İzmir Sanayi Odası Komisyon Başkanı M. Arif Acar etkinliği onurlandıran konuklardı.
İzmir Büyükşehir belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun başarılı olmasında, temsilinde büyük çaba ve özveri gösteren Kültür Müdürü Veysel Çıldır'a teşekkürle başlayan konuşmasında, '' Cumhuriyet kutlamalarının pastanelere tıkılmak istendiği bir süreçte, Cumhuriyetin, Türkiye'nin her bir yöresinde ayağa kalkan milyonlarla kutlanması, halkın mücadelesinin yükselmeye başladığının göstergesidir. Atalarımızın canı ve kanı üzerinden kurulan Cumhuriyet, sahipsiz değildir '' dedi.

Meltem Dikmen Caniklioğlu yaptığı konuşmada, '' Cumhuriyet laiklikten ibaret değildir. Cumhuriyet, bağımsızlık ve özgürlük demektir. M. Kemal Atatürk, Cumhuriyeti, emperyalizme, yerli işbirlikçilerine ve durumun farkında olmayan bazı silah arkadaşlarına rağmen kurmuştur. O'nun ölümünden sonra ülkeyi yönetenler, anti-emperyelist duruşu gösteremediler. Yapılan eğitim antlaşmaları ile oluşturulan komisyonlarda, Amerikalılar söz ve yetki sahibi oldu. Ders kitaplarından bilgi eksiltilerek, olan bitenin farkında olmayan bir nesil yetiştirildi. Yeni Anayasa'ya ihtiyaç duyulduğu gerekçesiyle; emperyalizmin istekleri doğrultusunda bir Anayasa hazırlanmak isteniyor. Devlet içinde devlet uygulaması yaratacak, yeni büyükşehir belediyeleri yasası çıkartılmak isteniyor.Özerk ve federatif yapıların oluşmasına izin verilen İspanya, Fransa ve İngiltere gibi ülkelerde, devletin bölünmez bütünlüğü, anayasaları ile güvence altına alınmıştır. Bu ülkelerde; merkezi devletin hukuku, özerk bölge hukukunu bozar. Yargı birliği, dil birliği, üniter devletin olmazsa olmazıdır. 89 yıl sonra Cumhuriyet yok olma noktasına getirilmiştir. AKP Türkiye'nin hükümeti gibi davranmamaktadır. Muhalefet ise Amerika'ya, bana görev verilirse; ben daha iyi yerine getiririm gibi davranmaktadır. Son yapılan anketlerin birinde sorulan, ana diliniz nedir sorusuna; deneklerin % 96'sı, Türkçe diye yanıt vermiş. Tüm ülkeyi bölme çabalarına karşın halkımız, emperyalizmin oyununu boşa çıkartmaktadır '' dedi.

Hasan Fehmi mavi, Caniklioğlu'na insanların nerede örgütlenmesi gerektiği sorusunu, Aydın Özcan ise; Türk azınlıkların bulunduğu ülkeler de hükümetler, antlaşmalara rağmen milliyetçi tavır gösterirken; Türkiye'de hükümetlerin, ulusal çıkarlardan ödün vermek meziyetmiş gibi, davranmasının sebeplerini sordu.

Aşık Turabi şiirlerle desteklenen kısa bir konuşması ardından, söz ve bestesi kendine ait, '' Arıyorum Nerdesin? '' eserini seslendirdi. Kazım Bozkurt doğaçlama yaparak, '' İnsan Olan Kul Olur mu?'' adlı parçayı sundu.

İzleyiciler arasında bulunan Meltem Dikmen Caniklioğlu'nun babası Emekli Öğretmen Kadir Dikmen, panel bitiminde, kızını gururla kucaklayıp, yanaklarından öptü. Caniklioğlu, babasının elini öptü ve birlikte yemeğe gittiler.









Ulusal Eğitim Derneği İzmir

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)