Avcı, "terör örgütünü kurma ve yönetme" suçuyla tutuklandı



Bugün gazetesi yazarı, Samanyolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Hidayet Karaca'nın avukatı Gültekin Avcı çıkarıldığı İstanbul 2. Sulh Ceza Hakimliği'nin kararıyla bugün tutuklandı.

F tipi örgüte yönelik soruşturma kapsamında üç gün önce gözaltına alınan Bugün gazetesi yazarı eski savcı Gültekin Avcı ‘Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nin Görevini Kısmen veya Tamamen Yapmasını Engellemeye Teşebbüs, Terör Örgütü Yöneticisi Olmak, Siyasi ve Askeri Casusluk’ suçları kapsamında tutuklama talebiyle Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’ne sevkedildi.

Selam Tevhid soruşturmasında usulsüzlük yapıldığı iddialarına ilişkin F tipi örgüte yönelik yürütülen soruşturma kapsamında geçen cuma İzmir’de gözaltına alınan Gültekin Avcı, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne getirilmişti. İki gündür emniyette olan Avcı, polise ifade vermedi.
Gözaltına alınan diğer 7 şüphelinin işlemleri tamamlanırken, Avcı’nın savcılık sorgusunu engellediği iddia edildi.

Avcı ile 6 emniyet personeli, ifadelerinin alınmasının ardından tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk edildi. İstanbul Nöbetçi 2. Sulh Ceza Hakimliği, Gültekin Avcı ile 3 emniyet personelinin tutuklanmasına karar verdi. Diğer 3 şüpheli ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Gültekin Avcı'nın "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs", "terör örgütünü kurma ve yönetme" ve "devletin gizli kalması gereken belgelerini temin etme" suçlarından tutuklandığı belirtildi.

Soruşturmayı yürüten Başsavcı Vekili İrfan Fidan’ın sorguya başlamak istemesine rağmen Avcı’nın avukatlarıyla toplantı yaptığını gerekçe göstererek sorguya çıkmadığı iddia edildi. Avcı’nın sorguyu engelleyerek gözaltı süresinin dolmasını planladığı ve böylelikle ‘yasal süre doldu’ diyerek savcı karşısına çıkmadan serbest bırakılmayı amaçladığı ileri sürüldü. Bu iddialar üzerine Twitter hesabından açıklama yapan avukat Fikret Duran, müvekillinin saatlerce Emniyet’te ifade alma işlemi için savcıyı beklediğini, savcının ise ifade almadan adliyeye gittiğini savundu. Avcı için dün ek gözaltı kararı alınarak gözaltı süresi bir gün uzatılmıştı.

Bugün gazetesi yazarı Gültekin Avcı gözaltında bulunduğu sırada avukatı aracılığıyla Twitter’dan paylaştığı el yazılı mesajında “basın özgürlüğü” vurgusu yaptı. Avcı, “Gazeteciler bedel ödemeye devam ediyor. Bedel ödemeyi göze alan herkes özgürdür. Keşke özgür basın için kimsenin bedel ödemesi gerekmeseydi. Özgürlük ve namus için bedel ödenen bir ülkede basından ve hukuktan bahsetmek fantezidir” ifadelerini kullandı. Avcı, diğer bir mesajında ise “Gazetecilerin özgürce düşünebileceği ve yazabileceği bir Türkiye istedim. Hukuk ve namus gereği hakkı ve doğruyu yazmak ve konuşmak zorundayım. Benim bu halim kimseyi korkutmamalı. Karamsarlığa ve kedere sevk etmemeli. Basına yönelik haksız saldırılar karşısında kimse boyun eğmemeli. Zulüm ve baskılar karşısında bir kez başınızı eğerseniz daha sonraki tepkilerinizin manası kalmaz” sözlerine yer verdi.

Avcı’nın bugün “basın özgürlüğü”ne dikkat çekmesi akıllara Ergenekon davası sürecinde gazetecilerin tutuklanması sırasında yazdıklarını getirdi. Avcı, Bugün gazetesinde yayımlanan 7 Mart 2011 tarihli “Ergenekon’da medya fetişizmi” başlıklı yazısında şu ifadeleri kullanmıştı: “Basın özgürlüğü özellikle basının üzerinde bir baskı olmamasıyla ilgilidir. Basın faaliyetinin dolaylı olarak illegal gruplara peşkeş çekilmesine izin vermez. Yani basın özgürlüğü ‘dolaylı terörizm’i korumaz...Önemli olan gazetecinin kulağına yazması ve yapması gerekenleri illegal bir aktörün fısıldamamış olması...Odatv dalgasının basın özgürlüğüyle hiçbir ilgisi yoktur.”

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)