Dinlenen konuşmalar MOSSAD’la da paylaşılmış

ABD istihbaratının 2007’deki BM Genel Kurulu’nda İran Devlet Başkanı Mahmud Ahmedinejad ve 143 İranlı yetkilinin telefon konuşmaları ve odalarını dinlediği ortaya çıktı. Meclis Başkan Yardımcısı Hüseyin Şeyhülislam, bilgilerin MOSSAD’la da paylaşıldığını söyledi.


ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) 2007’deki Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu sırasında New York’ta bulunan dönemim İran Devlet Başkanı Mahmud Ahmedinejad ve 143 İranlı yetkilinin telefonlarını ve odalarını dinlediği ve yazışmalarını okuduğu açığa çıktı. ABD’de yayın yapan NBC televizyonunun gizli bir hükümet belgesine dayandırdığı haber, BM Genel Kurulu öncesinde İran’da rahatsızlık yarattı.

Konuyla ilgili Sputnik’e açıklamalarda bulunan ve dinlenen kişiler arasında yer alan İran Meclisi Uluslararası İlişkilerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Hüseyin Şeyhülislam, NSA’nın topladığı bilgileri İsrail istihbaratıyla da paylaştığını söyledi. Şeyhülislam, “Güvenlik servisimiz, bizi izleyecekleri ve dinleyebilecekleri konusunda uyarıda bulunmuştu. Elbette, buna hazırdık ve gerekli önlemleri almıştık. Bu hikaye, iki gerçeği birden sergiliyor. Birincisi NSA, topladığı bilgileri MOSSAD'a veriyor. İkincisi de bugün Amerikan ve İsrail gizli servisleri arasındaki karşılıklı güven maksimum düzeyde değil.” diye konuştu.

Şeyhülislam bu yıl Viyana’da P5+1 ile yapılan görüşmelerde İranlı diplomatların hem ABD hem de İsrail istihbaratı tarafından ayrı ayrı dinlendiğini ifade ederek, MOSSAD’ın bu amaçla bir bilgisayar virüsü geliştirdiğini sözlerine ekledi. Şeyhülislam sözlerini, “Bu olay, Amerikan ve İsrail istihbaratı arasında güvenin olmadığını gözler önüne seriyor. İsrail, virüsü kullanarak, okyanus ötesindeki ortaklarına tam olarak güvenemeyeceğini ortaya koyuyor. Bu yüzden İsrail gizli servisleri, gizli bilgileri kendi olanaklarıyla, kelimenin tam anlamıyla Amerikalıların burunlarının dibinde, toplamak zorunda. Ancak bu titiz çalışmaları bile sonuç vermiyor. MOSSAD, Viyana'da yeni bir şey bulmadı.” diye sürdürdü.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)