Kerkük petrolü de dahil 700 bin varili Türkiye’ye gönderiyoruz



IKBY Parlamentosu Petrol ve Gaz Komisyonu Başkanı Yardımcısı Şaban, Kerkük petrolü de dahil günlük 700 bin varili Türkiye’ye gönderdiklerini ifade ederek, “Bu miktarın yıl sonuna kadar 900 bine çıkabileceğini düşünüyoruz” dedi

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY-Barzani Yönetimi) Parlamentosu Petrol ve Gaz Komisyonu Başkanı Yardımcısı Dilşad Şaban, yıl sonuna kadar Türkiye’ye gönderdikleri petrol miktarının 900 bin varile çıkabileceğini söyledi. Şaban, Erbil-Bağdat petrol anlaşması, IKBY’nin sevk ettiği petrol miktarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Türkiye’ye IKBY’den sevk edilen petrol miktarı hakkında Şaban, “Kerkük petrolü de dahil günlük 700 bin varili Türkiye’ye gönderiyoruz. Bu miktarın yıl sonuna kadar 900 bine çıkabileceğini düşünüyoruz” dedi. Irak merkezi yönetimine gönderilen petrol konusunda ise “Kerkük’ten çıkarılan günlük 150 bin varil petrolün, Ceyhan Limanı’nda Irak hükümetine ait SOMO şirketine teslim edildiğini” aktardı. Türkiye, geçmişte Kerkük petrollerinin Kürt grupların eline geçmesini ‘kırmızı çizgisi’ olarak görmekteydi.

Merkezi yönetimle bütçe tartışması sürüyor
Merkezi yönetimin bütçe konusunu baskı aracı yapmak istediğini savunan Şaban, “Irak, Kürdistan bölgesinin bütçesini göndermiyor ve anlaşmaya bağlı kalmıyor. Bağdat, bütçe meselesini Erbil’e karşı baskı aracı olarak kullanmak istiyor. O nedenle Kürdistan bölgesi de bağımsız bir şekilde petrol satmaya devam edecek” ifadelerini kullandı. Irak’ın 2016 bütçesinde IKBY’nin payına düşen 11 milyar doları da göndermeyeceğini savunan Şaban, sözlerini şöyle tamamladı: “Bağdat 2015 bütçe anlaşmasına bağlı kalmadı. Sadece Kürdistan bölgesinin değil, vilayetlerin de bütçesini vermedi. Bunlar, yasaları uygulamıyor. 2016 bütçe yasasını da uygulayacaklarına inanmıyorum. Kürdistan bölgesinin payının, 2016 bütçesinde belirtilmesi tamamen formalitedir. Bu içeriye dönük bir mesajdır. Söylemek istedikleriyse ‘Bakın Kürdistan bölgesi bağımsızlık için referandum yapmak istiyor fakat biz onu Irak’ın bir parçası gibi görüyoruz’. Ancak Kürdistan, Irak’a karşı sorumluluklarını 2003 yılından bu yana yerine getirmiştir.”

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)