Amaç Nevruz'u kana bulamaktı


Dün İstanbul'da bulunan bombaların Nevruz Bayramı'nda kullanılması planlanıyordu.

İstanbul Emniyeti, Nevruz Bayramı'nı kana bulamayı planlayan terör örgütü KCK'ya önemli bir darbe indirdi. Dün İstanbul'da iki ayrı noktada mühimmat arayan polis, PKK'nın üst yapılanması KCK'ya ait olduğu belirtilen 15 kilogram plastik patlayıcıyı, Bayrampaşa'da gömülü halde buldu. Patlayıcılarla alakalı gözaltına alınan 5 kişinin arasında örgütün yöneticilerinden Musa kod adlı teröristin de olduğu iddia edildi. Bombayı, KCK'nın 21 Mart Nevruz Bayramı etkinliklerinde kullanmayı amaçladığı öğrenildi. Terör ve güvenlik uzmanı Yard. Doç. Dr. Mahmut Akpınar, patlayıcının sadece bir kilosuyla bir alışveriş merkezinin havaya uçurulabileceğini söyledi. "Bunun şehir merkezlerinde patlatıldığını düşünürseniz çok büyük facia olur." dedi.

Alınan bilgilere göre Bayrampa-şa'daki operasyon, bir KCK şüphelisinin verdiği ifadelerden yola çıkılarak başladı. Üst düzey terör örgütü üyelerini takibe alan Emniyet, Bayrampaşa'daki Bauhouse alışveriş merkezi yakınlarında bir araziye mühimmat gömüldüğü bilgisine ulaştı. Yaklaşık 30 dönümlük Ferhatpaşa Çiftliği'nde arama ve kazı çalışması başlatıldı. Araziyi köpek ve dedektörlerle arayan polis, kazılan 11. noktada siyah bir poşete sarılı kutu ele geçirdi. Yaklaşık 15 kilogram ve C-4 olduğu öğrenilen patlayıcıların, üst düzey PKK yöneticileri tarafından saklandığı öne sürüldü.

Olay yerine gelen İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Ömer Köse, daha sonra açıklama yapacağını söyleyerek olay yerinden ayrıldı. İstanbul polisi, alınan istihbarat kapsamında Sarıyer'in Demirci köyü mezarlığında da KCK'ya ait mühimmat araması yaptı. Çalışmalara jandarma ekipleri de eşlik etti. Herhangi bir bulguya rastlanmayan aramaya bugün de devam edileceği öğrenildi.

Öte yandan Bayrampaşa ve Sarıyer'de yapılan kazılarla ilgili 5 şüphelinin gözaltına alındığı öğrenildi. Bunlar arasında örgütün yöneticilerinden Musa kod adlı teröristin de olduğu öğrenildi. Kandil'den aldıkları talimatlar ile çeşitli hedeflere yönelik bombalı eylemler yapmak için İstanbul'a gelen teröristler adım adım izlendi. Teröristlerin bombaları trafik lambalarına yerleştirerek eylem yapacağı iddia edildi.

Bombalar, Otogar'a 500 metre mesafede

Terörle Mücadele ekiplerinin 15 kilogram patlayıcı buldukları Bayrampaşa'daki Ferhatpaşa Çiftliği, Otogar'a yaklaşık 500 metre mesafede bulunuyor. Arazinin hemen yanında alışveriş merkezleri yer alıyor. Dünkü operasyon, 13 Ocak 2012'de Atatürk Olimpiyat Stadı'nın yanındaki ağaçlık alanda yapılan kazıyı hatırlattı. Bölgede yaklaşık 7 kilogram A-4 plastik patlayıcı ile 2 adet fünye bulunmuştu.

Bir kilosu AVM'yi havaya uçuracak güçte

Turgut Özal Üniversitesi Öğretim Üyesi, Terör ve Güvenlik Uzmanı Yard. Doç. Dr. Mahmut Akpınar, plastik patlayıcının sadece bir kilosunun bile bir alışveriş merkezini havaya uçurabileceğini söyledi. Son 6 ayda yapılan KCK operasyonları sebebiyle örgütün büyük itibar kaybı yaşadığını hatırlatan Akpınar, KCK/PKK'nın varlığını ispatlamaya çalışmak için bahar aylarında büyük saldırılar planladığını dile getirdi. Böylece örgütün tabanına 'devletle mücadele edecek gücüm var' mesajı vermeye çalıştığını anlattı. Emekli başkomiser ve bomba uzmanı Nazmi Çelik ise 15 kilo plastik patlayıcının yaklaşık 800 metre çapındaki alanda en az 7 şiddetinde deprem etkisi yapacağını belirterek, "Ancak şimdiye kadar toplu patlattıkları hiç olmadı." dedi.

Haber3
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)