Altı Ok, CHP'den kurtuluyor


Kurultaya hazırlanan Yeni CHP'nin "sosyal demokrasi, liberalizm, sosyalizm ve Atatürkçülük" eğilimlerini birleştirme hamlesi ilgi çekti.

Konu, bir partinin iktidar olabilmek için bazı eğilimleri hedeflemesi olsaydı eğer, eminiz bu kadar konuşulmazdı. Ancak CHP Atatürk'ün Altı Ok'unu artık sözde de savunmayı bırakıp, bu dört eğilimden yeni bir program icat etmeye kalkınca, haliyle tartışma yarattı.

Atatürkçülük zaten sosyalizmle aydınlanmanın bir sentezi değil mi, liberalizmle sosyalizm bir arada olur mu, Atatürk'ün halkçılığıyla emperyalizmin sol hançeri olan Avrupa sosyal demokrasisi örtüşür mü, gibi sorulara ve yanıtlanna hiç girmiyoruz.
Bizim sorumuz başka: Bir partinin genel başkanıyla, yardımcısı en temel konuda birbirinden 180 derece zıt şeyler savunur mu?

Loğoğlu'nun AB'ye mektubu CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, geçenlerde 16 AB Dışişleri Bakanı na ortak mektup yazdı. Mektup, 16 AB Bakanı'nın yayımladığı "AB ve Türkiye: Birlikte daha güçlü" başlıklı makaleye yanıttı aslında...
CHP'nin internet sitesinde yer alan ve "Türkiye hakkındaki gerçekler" başlığını taşıyan bu mektup, AKP'nin de tepkisini çekti. AKP'liler, CHP'yi Türkiye'yi yabancılara şikayet etmekle suçladı. Biz ise öncelikle mektubun içindeki ifadelerle ilgileniyoruz.

Laiklik tehlikede mi, değil mi?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, mektubunda 16 AB Dışişleri Bakanına diyor ki: "Türkiye'nin 'komşularına laik ve demokratik bir ülkenin ilham verici bir örneğini sunması...' yanlış bir adlandırmadır. Laikliğe, hayatın bütün aşamalarında, iktidardaki AKP tarafından sürekli ve sistematik olarak meydan okunmaktadır."

Yani CHP'nin Genel Başkan Yardımcısı, laikliğin saldırı altında olduğunu belirtiyor.
Haliyle bu saptama bize ilginç geliyor. Çünkü CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, çok tepki toplayan açıklamasında "laikliğin tehlikede olmadığını" savunmuştu.

Kılıçdaroğlu'nun bu sözlerinin bir gaf olmadığı, başka açıklamalanyla da kanıtlandı. Nitekim Kılıçdaroğlu AKP'nin 8 yılda yapamadığını bir ayda yaptı ve türbanın üniversitelere girmesinin yolunu açtı. Aslında 2006'da hukuk yoluyla kapanan ve AKP'nin de gündeminde olmayan bu konuyu, 12 Eylül halk oylaması sırasında "türbanı biz çözeriz" diyerek, Kemal Kılıçdaroğlu gündeme taşımıştı zaten...

Yol bir kez açılınca, Atatürk'ün kapattığı tekke ve zaviyeler, cemaat ve tarikatlar o yoldan girip, türbanı ilköğretim okullanna kadar soktular!

AKP'nin 8 yıllık kesintisiz eğitimi iptal edip, İmam Hatiplerin orta bölümünün yeniden açılmasını sağlayan 4+4+4 şeklindeki kesintili eğitim modelini yaratması da, maalesef Kılıçdaroğlu'nun açtığı bu yolun sonucudur! Ve Yeni CHP, bu köşeye sığmayacak çoklukta açıklamayla, Atatürk'ün Altı Okundan biri olan laikliği tırpanladı! Öyle ki, Kılıçdaroğlu CHP'sinin laikliği aşındırmakta AKP'yle başa baş yarıştığını bile söyleyebiliriz.

Altı Ok'ta birleşme şansı Sonuç olarak, Genel Başkanının başka, yardımcısının başka konuştuğu bir partinin, dört ideolojiden bir bulamaç yapmaya soyunması, hiç de tuhaf değildir.

Tersine, CHP'yi hâlâ Atatürk'ün partisi sanarak peşinden çaresizce koşanlar için, daha doğrusu Türkiye için bir şanstır. Çünkü aslında Y-CHP Altı Ok'dan değil, Altı Ok Y-CHP'den kurtulmaktadır! Böylece Türk milletinin önüne, şimdi gerçekten Altı Ok'ta birleşme ve iktidar olma fırsatı doğmuştur!


Mehmet Ali Güller
Aydınlık

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)