2011 G-20 Zirvesi, Büyüme

Gözler Cannes zirvesinde

Büyüme, bu hafta Dönem Başkanı Fransa’nın Cannes kentinde düzenlenecek 2011 G-20 Zirvesi’nin başlıca gündem maddesi olacak.

Ancak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Barack Obama’nın da katılacağı zirveye Euro bölgesindeki krizin çözümü amacıyla geçen hafta varılan mutabakatın damga vurmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Türkiye’nin de üyeleri arasında bulunduğu G-20 grubunun 2011 Zirvesi, dönem başkanı Fransa’nın Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin ev sahipliğinde 3-4 Kasım günlerinde Cannes kentinde gerçekleşecek.

G-20 grubu üyesi 19 ülke ile AB’nin en üst düzeyde temsil edileceği zirveye Başbakan Erdoğan ve ABD Başkanı Obama’nın yanı sıra son günlerde Euro bölgesi krizinin çözümüne yönelik olarak AB ülkelerince geçen hafta mutabık kaldıkları önlemlerdeki rolü ilgi odağı haline gelen Almanya Başbakanı Angela Merkel de katılacak.

Cannes Zirvesi katılımcıları arasında G-20 üyelerinden Çin Devlet Başkanı Hu Jintao, Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, Suudi Arabistan Kralı Abdullah, İngiltere Başbakanı David Cameron, İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi ve Japon Başbakanı Yoshihiko Noda da bulunuyor.

Arjantin’deki geçtiğimiz günlerde yapılan cumhurbaşkanlığı seçimini yüzde 53’ü aşkın oy desteğiyle yeniden kazanan Cristina Fernandez de Kirchner ile kısa bir süre önce Ankara’yı ziyaret eden Brezilya Cumhurbaşkanı Dilma Rousseff’in de bulunacağı zirvede G-20 üyesi diğer ülkelerden Avustralya, Kanada, Hindistan, Endonezya, Meksika, Güney Kore ve Güney Afrika da en üst düzeyde temsil edilecek.

G-20 üyesi AB’nin Avrupa Komisyon Başkanı Jose Manuel Barroso ve Avrupa Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy’in de hazır bulunacağı zirveye, “daimi konuk” sıfatıyla İspanya’nın yanı sıra Afrika Birliği Başkanlığını yürüten Ekvator Gine, Afrika’nın Kalkınması İçin Yeni Ortaklık Başkanı Etiyopya, 3G Grubu Başkanı Singapur ile Korfez İşbirliği Konseyi Başkanı Birleşik Arap Birlikleri de davet edildi.

GÜNDEM YOĞUN OLACAK

Katılımcılar arasında ikili görüşmelerin yapılması da beklenen 2011 G-20 Zirvesi’nin gündemindeki ana maddeyi büyüme oluşturuyor. Bu çerçevede büyümenin yavaşladığı ya da adeta durduğu Avrupa’daki durum üzerinde durulacak. IMF’nin kaynaklarının artırılmasının da ele alınacağı Cannes Zirvesi’nde Fransa ve Almanya’nın getirilmesini istedikleri finansal işlemler vergisi de görüşülecek.

Ancak Cannes Zirvesi’ne esasen, Euro bölgesindeki krizin çözümü amacıyla geçen hafta AB liderlerinin üzerinde mutabık kaldıkları önlem paketinin damga vurması bekleniyor. Yunanistan’ın borçlarının yarısının silinmesi, Finansal İstikrar Fonu’nun güçlendirilmesi ve bazı AB ülkelerinin bazı bankaların sermayelerinin artırılması kararlarının alındığına, dünya borsaları olumlu tepki verdi.

ANKA
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)