Türkiye’ye Süper Cobralar

Süper Cobralar 111 milyon dolara gelecek, ABD parça desteği de verecek

ABD’de Barack Obama yönetimi, bölücü terör örgütüyle mücadele için Amerikan deniz piyade kuvvetlerinin kullandığı saldırı helikopterlerinden Türkiye’ye satışı konusunda Kongre’ye resmi bildirimde bulundu.

Türkiye’nin Güneydoğu’daki operasyonlarda zayi olan araçların yerine talep ettiği AH-1W Super Cobra tipi helikopterlerin ABD deniz piyadelerinin envanterinden satılacağı ve satışın toplam 111 milyon dolara mal olacağı ifade edildi. ABD Savunma Bakanlığının ilgili birimi Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansı tarafından yapılan açıklamada, Kongre’ye sunulan bildirimin, helikopterlerin yanı sıra 7 adet T700-GE-401 motoru, bağlantılı teçhizat, yedek parça, eğitim ve lojistik desteğin satışını da içerdiği belirtildi.
AH-1Z 30 milyon dolar
Barack Obama’nın planına göre, Amerikan deniz piyade kuvvetlerinin envanterinde bulunan üç AH-1W uçağının Türkiye’ye gönderilmesine karşılık, bu kuvvete iki adet en son model Textron Inc Bell yapımı AH-1Z tipi helikopter verilecek. Türkiye’nin daha önce 10 milyon dolar bedelle satılan AH-1W helikopterlerinden 1990’lı yıllarda 10 adet aldığı hatırlatılırken, ABD ordusuna verilecek, daha büyük ve çift motorlu AH-1Z’nin ise 30 milyon dolarlık bir fiyata sahip olduğu ifade edildi. ABD’ ABD’nin silah ihracatını düzenleyen yasasına göre, yönetim bir NATO müttefikine önemli bir silah transferi yapmadan 15 gün önce Kongre’ye resmen bilgi vermek zorunda.

Bölgesel güvenliği güçlendirecek

ABD Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “NATO müttefikimize, bölgede kabul edilebilir bir askeri dengeye katkı sağlayacak şekilde, güçlü ve hazır bir savunma mekanizması oluşturmasına yardımcı olmak, ABD’nin çıkarları açısından önem taşımaktadır. Teklif edilen satış, Türkiye’nin kendini savunma kapasitesi ve modernizasyonunun yanı sıra ABD ve diğer NATO üyeleriyle birlikte faaliyet gösterme yeteneğini ve bölgesel güvenliği güçlendirecek. Bu helikopterlerin satış teklifi bölgedeki temel askeri dengede veya ABD’nin Kıbrıs’ta müzakere edilmiş bir çözümü destekleme çabalarında bir değişiklik yaratmayacak. Olası satışa yönelik bu bildirim satışın tamamlandığı anlamına gelmemektedir.”

Hürriyet
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)