Netanyahu’nun gizli planı ne

İsrailli askeri uzmanlar, Netanyahu’nun “1’e karşı 1027 esir” formüllü takas anlaşmasıyla esir asker Gilad Şalit’i kurtarmasının arkasında, İran’a saldırı planının yattığı görüşünde. Washington Times, “güverteyi boşaltan” Netanyahu’nun şimdi gözünü Tahran’a diktiğini yazdı.

ÖNCE Gazze Şeridi’nde iktidarı elinde bulunduran Hamas ile anlaşıp 1027 Filistinli tutuklu karşılığında İsrailli esir asker Gilad Şalit’i alan ve son olarak Mısır’da casuslukla suçlanan bir İsrailli’nin yine bir takas anlaşmasıyla serbest kalmasını sağlayan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun, İran’a saldırmak için zemin hazırladığı öne sürüldü. Washington Times Gazetesi’nin analizine göre birçok askeri uzman, kısa vadede İsrail’in zararına gibi görünen bu takas anlaşmalarıyla Tel Aviv’in İran’a saldırı öncesi “güverteyi boşalttığını” düşünüyor.
Churchill olmak istiyor
Haaretz Gazetesi’nin askeri konularda uzman köşeyazarı Amir Oren, “Takas anlaşmasıyla ödenen bedel, ancak Gilad Şalit’i kurtarmanın ötesine geçen bir bağlamda anlaşılabilir” diye yazdı. Oren, geçmişte İsrailli liderlerin daha büyük bir başarı yakalamak için “küçük bir kaybı” kabullendiklerinde, genelde “bir tür askeri maceraya” girdiklerini belirtti. İran’a harekata karşı çıkan İsrail Genelkurmay Başkanı Gabi Aşkenazi ile Mossad Başkanı Meir Dagan’ın emekli edilmesiyle iç politikada Netanyahu’nun önünde engel kalmadığını belirten Oren, ABD’nin tek taraflı askeri müdahaleye karşı çıkmasına rağmen İsrail hükümetinin bu yola başvurabileceğini savundu. Oren, “Netanyahu, İran ile savaşın kendi içindeki Churchill’i ortaya çıkarabileceğini ve tarihe geçebileceğini düşünüyor” dedi.
Jerusalem Post Gazetesi’nin savunma muhabiri Yakov Katz da Şalit sorununun geride bırakılmasıyla İsrail’in şimdi “İran’ın nükleer programı gibi bölgedeki diğer stratejik problemlere” odaklanacağını belirterek, “Takas anlaşması olmadan İran’a saldırılsaydı Şalit’in hayatı tehlikeye girerdi” dedi.

Anlaşma sonrası Gazze’ye ilk bomba

GEÇEN perşembe günü Gazze Şeridi’nden İsrail içlerine bir dizi roket fırlatılmasının ardından İsrail hava kuvvetleri dün bölgenin güneyindeki Refah’ta, İslami Cihad örgütünün askeri kanadına ait üç tesisi bombaladı. İslami Cihad’ın Grad tipi roketleri İsrail’de ölüm veya yaralanmaya yol açmasa da, örgütün Refah’taki bir eğitim üssüne düzenlenen hava saldırısında dün 5 militan öldürüldü.
İslami Cihad, ölenler arasında, askeri kanadı El Kuds Tugayları’nın komutanlarından olan patlayıcı uzmanı Ahmed El Şeyh Halil’in de bulunduğunu açıkladı. Gazze’de iktidarı elinde bulunduran Hamas ile zaman zaman ittifak kuran grup, intikam alacağını bildirdi. Ölenler arasında, İsrail’in takas anlaşması çerçevesinde geçen hafta serbest bıraktığı Filistinliler’den herhangi birinin bulunup bulunmadığı ise bilinmiyor. Müebbet hapis cezasını çekerken salıverilen İslami Cihad üyeleri arasında Tarık Eldin ve Halid Cuveydi gibi isimler vardı. İslami Cihad, Hamas’ın İsrail ile sürdürdüğü fiili ateşkese karşı.

Hürriyet
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)