Anayasa için kılıçlar çekildi

Uzlaşma komisyonu yarın toplanarak "uzlaşmazlık" konularını masaya yatıracak. Komisyonda kritik tartışmayı ise CHP ve BDP'nin bazı yasalarda değişiklik istemi ile BDP'nin, Meclis dışında oluşturulacak "Anayasa Meclisi"nin katılımının sağlanması talepleri oluşturacak.

Yeni anayasa hazırlamak üzere oluşturulan Meclis Uzlaşma Komisyonu yarın toplanarak iktidarla muhalefet arasındaki “uzlaşmazlık” konularını son kez masaya yatıracak. Komisyonda kritik tartışmayı ise CHP ve BDP’nin anayasa ile eşzamanlı olarak bazı yasalarda değişiklik istemi ile BDP’nin, anayasa yapım sürecine Meclis dışında oluşturulacak “Anayasa Meclisi”nin katılımının sağlanması talepleri oluşturacak. BDP’nin, parti için anayasa hazırlık komisyonu ve PM üyesi olan Prof. Dr. Büşra Ersanlı’nın gözaltına alınmasını da gündeme getirerek “yol temizliği” olarak ifade edilen yasaların çıkarılması talebinin kabul edilmemesi durumunda, kamuoyuna sert bir açıklama yapması bekleniyor.

Çalışmalarını ilk 6 ay daha çok “alt komisyonlar” aracılığıyla sürdürecek olan Meclis Uzlaşma Komisyonu yarın tüm üyeleriyle toplanacak. Başta tutukluluk süreleri olmak üzere, bazı yasalarda eşzamanlı değişiklik yapılması konusunda komisyonun Meclis’e “çağrı yapması”nı isteyen CHP ve BDP yarınki toplantıda da bu tutumunu sürdürecek. Konuya ilişkin Cumhuriyet’in sorularını yanıtlayan CHP’li Komisyon Üyesi Atilla Kart, uzlaşma komisyonunun alt hukuk yasalarında değişiklik yapmasını değil, çağrı yapmasını istediklerini belirtti.

Kart, bu konuda ısrarlarını sürdüreceklerini ancak “masadan kalkma” gibi bir tavır içinde olmayacaklarını belirterek “Masadan kalkmak doğru değil, ama iktidar grubunun demokrasi anlayışını, tutarsızlığını, içten olup olmadığını da kamuoyuyla paylaşacağız” görüşünü dile getirdi.

BDP de “yol temizliği” olarak nitelendirdiği Terörle Mücadele, Türk Ceza Yasası’nın da aralarında bulunduğu yasalarda değişiklik yapılmasında ısrar ederken Meclis dışında da bir “anayasa meclisi” oluşturularak sivil toplumun katılımını istiyor. BDP’li Komisyon Üyesi Ayla Akat Ata, Prof. Dr. Ersanlı’nın gözaltına alınması, komisyonun yasa değişikliğine yaklaşmama tavrı konusunda “iç değerlendirme” yaptıklarını belirterek bu konudaki tutumlarını kamuoyuna açıklayacaklarını söyledi.

Cumhuriyet
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)