Kılıçdaroğlu: 'Kulağından tutup kapıya koyarım'



Başbakan Erdoğan, Alman vakıfları aracılığıyla CHP’li ve BDP’li bazı belediyelerin PKK’ya para aktardığını iddia etti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan'ın iddiasını ispatlamasını istedi ve ''Hangi CHP'li başkan PKK'ya para aktarmıştır, bunu açıklasın. Söz veriyorum; ben kulağından tutup kapının önüne koyacağım'' dedi.Başbakan Tayyip Erdoğan, bu hafta Makedonya gezisi dönüşünde yeni bir tartışma yaratacak bir iddia ortaya attı: ‘Alman vakıfları bazı CHP'li ve BDP'li belediyeler aracılığıyla PKK’ya yardım ediyor.’

Milliyet Gazetesi’nden Aslı Aydıntaşbaş bugün köşesinde bahsedilen vakıfların Türkiye’de neredeyse 50 yıldır faaliyet gösteren Alman yatırım ajansı GTZ ve onunla ortak çalışan Alman kalkınma bankası KfW olabileceği yazdı.

Aydıntaşbaş, vakıfların Türkiye’de çalıştığı belediyeleri şöyle anlattı:

''Alman hükümeti adına dünyanın çeşitli ülkelerinde teknik altyapı alanında faaliyet gösteren GTZ (Gesellschaft für Technische Zusammenarbeit ya da yeni kısaltmasıyla GIZ), proje finansmanında Avrupa Birliği Yatırım Bankası ve KfW gibi kurumların kamuya yönelik fonlarını kullanıyor.

Alman hükümeti ve KfW, 1980-2006 yılları arasında İstanbul ve Ankara dahil, Türkiye’nin çeşitli illerinde altyapı, su arıtma ve kanalizasyon projeleri için toplam 780 milyon Euro kredi ve hibe desteği sağladı.

Ama faaliyetleri ne Diyarbakır ne de CHP’li belediyelerle sınırlı. KfW Diyarbakır dışında Kayseri, Tarsus, Malatya, Fethiye, Sivas, Batman, Van ve başka illerde çevre ve altyapı projelerine finans sağlıyor.

KfW finansmanıyla Diyarbakır Belediyesi ile yapılan proje ise, kentin çehresini değiştiren kredi ve hibelerden oluşan 45 milyon Euro’luk kanalizasyon ve katık arıtma tesisi projesi.

Erdoğan, Makedonya’da beraberindeki gazetecilere “Kredi sözleşmesi yapıyor bu vakıf. Bununla da kalmayıp hangi müteahite vereceği konusunda işaret veriyor. Kanalizasyon işi yapıyor” iddiasında bulunarak bu konuda şikayetini Alman hükümetine bildirdiğini söylemiş.



“Fonlar denetleniyor”

Diyarbakır Belediye başkanı Osman Baydemir’in basın danışmanı İrfan Uçar, Erdoğan’ın iddialarına itiraz etti. Uçar, hükümetten destek almakta zorlanan BDP’li belediyelerin altyapı faaliyetleri için yabancı fonlara başvurduğunu doğruladı. Ancak bu fonların kullanımının “Hazine ve DPT denetiminde tabi olduğunu” hatırlattı.''



Kılıçdaroğlu: Kulağından tutup kapıya koyarım



Vatan Gazetesi’nden Mustafa Mutlu, Başbakan Erdoğan’ın iddiasını CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na ‘Başbakan Erdoğan, Alman vakıfları aracılığıyla CHP’li ve BDP’li bazı belediyelerin PKK’ya para aktardığını iddia etti. İddiaya göre bu Alman vakıfları, bazı belediyelere proje kredisi veriyor; ancak bu projeleri üstlenecek firmaları da işaret ederek, PKK’ya para aktarılmasını sağlıyor... Bu iddiaya ne diyeceksiniz?’ şeklinde sordu.



Kılıçdaroğlu, bu soruya şu yanıtı verdi: ‘Başbakan iddiasını ispatla mükelleftir. Bu hangi belediye başkanıdır? Söz veriyorum; ben kulağından tutup kapının önüne koyacağım. Milli İstihbarat Teşkilatı da emniyet de Başbakan’ın emrinde... Suçluyu ortaya çıkarsın. Hani ben sık sık, “Başbakanlık yan gelip yatma yeri değildir” diyorum ya... Yan gelip yatmasın, belgelerini ortaya koysun! Bu çok ağır bir iftiradır. Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcımız Gökhan Günaydın, bin küsur belediye başkanımız ile tek tek görüşüyor ve böyle bir kredi işbirliğinin olup olmadığını araştırıyor. Tüm CHP’li belediye başkanlarımız, kendilerine yönelik bu iftiraya karşılık tek tek dava açacak... Başbakanlar sadece iddiada bulunmaz, belgelerini de ortaya koyar. Hangi CHP’li başkan, PKK’ya nasıl para aktarmıştır; bunu açıklasın.’



CHP'li Günaydın: Dedikodu yapma gereğini yap



CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, “Bir Alman vakıf var. CHP ve BDP’li belediyelerle çalışıyor” ifadelerini, “Başbakanı sözlerini kanıtlamaya davet ediyoruz. Bir Başbakan bir işin yasadışı olduğunu düşünüyorsa çıkar bu konuda adım atılmasını sağlar, işin dedikodusunu değil gereğini yapar” diyerek yanıtladı.



Günaydın, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında Erdoğan’ın adını vermediği vakıfla ilgili olarak da “Türkiye Belediyeler Birliği, Alman Konrad Adaneur Vakfı’yla ‘En alt demokratik karar zeminini teşkil eden komünlerin güçlendirilmesi’ projesi yürütüyor. Bunda bir anormallik yok” dedi. Günaydın, şöyle devam etti:

“Başbakanlık iddia ortaya koyma makamı değildir. Başbakanın görevi devletin tüm kurum ve olanaklarıyla ortaya atılan iddiaları araştırmak ve ortada bir suç şüphesi varsa gereği yapılmak üzere konuyu yargıya intikal ettirmektir. Başbakanın konuşması siyasi açıdan analiz edildiğinde gündem saptırma amacı taşıyor. Başbakanı sözlerini kanıtlamaya davet ediyoruz. PKK ile görüşüp protokol aşamasına gelenler, yürüyen yargı süreçlerine müdahale ettikleri sinyallerini verenler, kendi yaptıklarının kamuoyunda yaratacağı tepkiyi örtmek üzere CHP’li belediyelere iftira atma yolunu seçmektedirler. Bir Başbakan bir işin yasadışı olduğunu düşünüyorsa çıkar bu konuda adım atılmasını sağlar, işin dedikodusunu değil gereğini yapar.”

Hürriyet
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)