ADD:"Yeni Anayasa isteyenler Atatürkçü Düşünce Sisteminin yok edilmesini hedeflemektedirler. Buna izin vermeyiz"




Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Merkezi internet sitesine koyduğu açıklama ile Yeni Anayasa değişikliği çalışmalarına tepki gösterdi…Laik Cumhuriyeti yıkmak isteyenlerce yapılmak isteniyor…

Siteye konulan açıklama aynen şöyle:

“Cumhurbaşkanı yasama yılını açarken yaptığı konuşmada, “Yeni anayasa hiçbir özel fikrin, partinin, ideolojinin ve doktrinin mührünü taşımamalıdır” diyerek, doğrudan Atatürkçü Düşünce Sistemini hedef almıştır.

Anayasalar ideoloji içerirler. Asli kurucu irade, inandığı dünya düzenini anayasasına yansıtır ve değişmez kılarak korumaya alır. Çeşitli çağdaş ülkelerde bunun örnekleri vardır.

1924 Anayasası’nda olduğu gibi (1927 ve 1937 değişiklikleriyle) 1961 ve 1982 anayasaları da, Atatürkçü Düşünce Sistemini, bu bağlamda laiklik ilkesini esas almıştır.

Örneğin, 1982 Anayasası’nın 2. maddesinde, Türkiye Cumhuriyeti’nin “demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti” olduğu belirtilmiştir. Anayasa’nın başlangıç bölümü ile 24, 42 ve 174. maddelerinde de, laiklik ilkesi tanımlanmış ve içeriği açıklığa kavuşturulmuştur. Başlangıç bölümünde, “laiklik ilkesi gereği olarak kutsal din duygularının, Devlet işlerine ve politikaya kesinlikle karıştırılamayacağı” belirtilmiş; 24. maddesinde, dini kuralların dünya ve devlet işlerine karışması önlenmiş; 42. maddesinde, eğitim ve öğretimin Atatürk ilke ve devrimleri doğrultusunda, çağdaş bilim ve eğitim esaslarına göre yürütüleceği kurala bağlanmış; 174. maddesinde de, Türk toplumunu çağdaş uygarlık düzeyinin üstüne çıkarma ve Türkiye Cumhuriyeti’nin laiklik niteliğini koruma amacı güden Devrim Yasaları anayasal güvenceye alınmıştır.

Bununla da yetinilmemiş, 13, 14, 26 ve 28. maddelerde, temel hak ve özgürlüklerin “demokratik toplum düzeninin ve laik Cumhuriyet’in gerekleri”ne, düşünceyi açıklama ve yayma ile basın özgürlüğünün Cumhuriyet’in temel niteliklerine uygun olarak sınırlandırılabileceği; yine temel hak ve özgürlüklerin demokratik ve laik Cumhuriyet’i ortadan kaldırmayı amaçlayan etkinlikler biçiminde kullanılamayacağı vurgulanmıştır.

İşte yeni anayasada yok edilmek istenen, bu tanım ve içerikteki demokratik ve laik Türkiye Cumhuriyeti rejimidir. Çünkü, yukarıdaki tanım ve içerikle desteklenmeyen laiklik ilkesine anayasada yalnızca bir kavram olarak yer verilmesinin hiçbir anlamı olmayacaktır. Böylece, laiklik ilkesinin “din ve vicdan özgürlüğü”ne indirgenerek yok edilmesinin de yolu açılmış olacaktır.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile milletini bütünüyle kucaklaması gereken siyasi iktidar, 8 yıllık uygulamaları ile bizlere güven vermemektedir.

Türkiye Cumhuriyetinin, çağdaş, aydınlık geleceğinden duyduğumuz endişe ile; demokratik, laik cumhuriyeti yıkmayı hedefleyenlerin dayatması ile yeni bir Anayasa yapılmasını reddediyoruz.

Demokratik, laik cumhuriyeti yaşamak ve yaşatmak için emek vermek gerekir. Tüm yurttaşlarımızı, demokratik, laik Cumhuriyetimize ve Sosyal Hukuk Devletimize sahip çıkmaya davet ediyoruz.

Atatürkçü Düşünce Derneği
Genel Merkezi
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)