Berna duruşmada

Berna Yılmaz ve Ferhat Tüzer, 6 Ekim’de yeniden yargıç karşısına çıkıyor…

Roman Kurultayı’nda Başbakan konuşurken “Parasız eğitim istiyoruz, alacağız” diye pankart açan gençleri tanıyorsunuz… Tutuklanalı 1,5 yıl oldu. Bu hafta 4’üncü duruşmaya çıkıyorlar. Haklarında istenen hapis 15 yıl…
Berna Yılmaz hapisten gönderdiği mektupta diyor ki:
“Paralı eğitim yakıcı bir sorundur. Çünkü asgari ücretin 655 TL olduğu ülkemizde halkımız bu yüzden çocuklarını okula gönderemiyor ya da kıt kanaat geçinerek okutabiliyor. Annemiz, babamız sırf biz okuyalım diye insanlık onuruna yakışmayan işlerde çalışıyor.”
Avukatları Taylan Tanay, her iki gencin işçi çocuğu olduğunu bildiriyor. Anneleri de işçilik yapıyormuş…
Üçüncü duruşmada Savcı Kasım İlimoğlu “Bu talebi dile getirmenin kişi hak ve özgürlüğü olduğunu” söyleyerek Berna ve Ferhat’ın beraatini istemişti. Mahkeme kabul etmedi, duruşmayı 5 ay sonraya erteledi.
HSYK Savcı İlimoğlu’nu rütbe tenziliyle sürgüne gönderdi.
Geçen hafta Uludağ Üniversitesi’nin açılışında protesto edilen Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ne demişti:
“44 bin öğrencisi bulunan üniversitede 15-20 kişilik grup burada bulunuşumu protesto etmek istedi. Fiili müdahale ve saldırı olmadıkça bunları doğal buluyorum ve üzülmüyorum. Eleştiri yapılması doğal. Saldırılar olmadıkça aşağılayıcı tavırlar olmadıkça herkes hakkını arayabilir. Slogan atılması protesto keyfinizi kaçırmasın…”
Konuşurken sapına kadar demokratlar… Hepsi laf… Uygulamada merhamet ve demokrasinin zerresi görülmüyor…
Ve bu iktidar daha özgürlükçü anayasa yapacak… Bekleyin…

Mimarlık günü…
Dünya Mimarlık Günü’ydü dün… Ancak mimarlar mutlu değil… Ankara’nın kararları onları endişelendiriyor… Endişe nedenlerinden birini Mimar Doğan Hasol anlatıyor:
“Yeni çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnamelerle TMMOB’ye bağlı meslek odaları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü’ne bağlandı. Meslek odaları bu yoldan bakanlıkla hiyerarşik bir ilişki içine sokuldu. Bakanlık, mimarlık ve mühendislik meslek kuruluşlarına ilişkin mevzuatı hazırlamak yetkisiyle donatıldı. Mimarların ve mühendislerin kayıt ve sicillerinin tutulması, meslek normlarının belirlenmesi gibi görevler de anılan genel müdürlüğe verildi. Böylece meslek odalarının 1954’ten beri süregelen “özerk ve kamusal kimliği” ortadan kaldırılmış oluyor. Odalar “bağımlı kuruluş” statüsüne sokuluyor.
Sonuçta, serbest mimarların kendi özgür iradeleri hiçe sayılarak, bir KHK ile topluca devletleştirildiğini söylemek yanlış olmaz. Üstelik, liberalizmin bayraktarlığını yapan bir rejimde.”
Müteahhit Ali Ağaoğlu geçenlerde bir TV programında:
- Yetkim olsa Mimarlar Odası ve STK’ları kapatırım… Maalesef bizde STK’lar her yapılan şeye itiraz ediyor, diye konuşmuştu. Hükümet anlaşılan onun sözünü dinledi.
Mimar ve mühendisleri kapsayan bu kadar anti demokratik bir uygulamaya askeri darbe dönemlerinde bile gidilmemişti.
İktidar her kurumu merkeze bağlayıp iplerini eline almayı temel politika haline getirdi…
TRT, üniversiteler, YÖK, RTÜK, TÜBİTAK, yargı, medya, TSK… Hepsi iktidar denetiminde… Mimar ve mühendis odaları da sırada… Tek parti yönetimine hazırlık adeta…

File
Filenin sultanları Avrupa Voleybol şampiyonasında çok değerli bir bronz madalya aldılar. Hem de geçen yılın şampiyonu İtalya’yı üst üste iki kez yenerek…
Filenin efeleri (erkek voleybol takımı) elemeleri aşamamıştı. 12 Dev Adam diye şişirdiğimiz basketbolcular sadece Türkiye’deki iki şampiyonada gümüş madalya aldılar. Yurtdışında yoklar. Kızlar ise her alanda harika… Kadın basketbol takımı bu yıl Avrupa ikincisi oldu. Yıldız kızlar voleybolda dünya şampiyonu oldular. Kolay değil bayrağımızı bu şampiyonalarda göndere çektirmek. Bu çocuklar 11 – 12 yaşından itibaren haftada 5 – 6 antrenmanla yıllarca çalışarak geliyor bu düzeye… Üstelik otobüse şortla bindi diye bir voleybolcü kızın dövüldüğü bir ülkede kazanılıyor bu başarı… Yürekten tebrikler…

CHP’li Aydın Ayaydın, “Elektrik ve doğalgaz zammı IMF’nin talimatıyla yapıldı” demiş.
Hımmm… Emir yüksek yerdenmiş demek ki!
Fahrettin Fidan

Kulak!
Başbakan Erdoğan, bazı CHP’li belediyeleri dolaylı yönden PKK’ya para aktarmakla suçladı. Meslektaşımız Mustafa Mutlu, Kemal Kılıçdaroğlu’na bu suçlamaya ne dediğini sorunca aldığı yanıt şu oldu:
“Başbakan iddiasını ispatla mükelleftir. Bu hangi belediye başkanı? Söz veriyorum, kulağından tutup kapıya koyacağım.”
CHP’li dostumuz telefonda:
“Seçimle işbaşına gelmiş belediye başkanları için bir liderin bu deyimi kullanması yakışık almıyor. Ne parti içi demokrasiye ne de centilmenliğe uyuyor. PKK’ya para aktaran belediye başkanı tespit ederseniz partinin tüzüğüne göre ilgili kurullara sevk eder gereğini yaparsınız. Hukuk ne diyorsa ona uyarsınız. Bildiğim kadarıyla bizim tüzüğümüzde kulağından tutup atma, diye bir madde yok.”

İçişleri Bakanlığı, teröristlerin kimliğini açığa çıkaranlara para ödülü verecekmiş.
PKK ile görüşen devlet görevlileri ödülü kaptı demektir!
Haldun Ertem

Amerika’da yönetimi protesto edenler gözaltına alınıyor.
Ortadoğu’ya götüre götüre kendilerine demokrasi kalmadı galiba…
Akif Kökçe

Karabük
Karabük Üniversitesi’nde çalışanlara ücretli öğle yemeği veriliyor.
Üniversite hocaları ve memurlardan 1,50 TL yemek ücreti alınırken taşeron işçilerinden 4 TL alınmakta…
Asgari ücretle çalışan işçiden, bir profesörün üç katı yemek parası almak pek adalet duygularıyla bağdaşmıyor…
Üniversiteden bize aktarılan şikâyeti sayın Rektör Prof. Burhanettin Uysal’a iletiyoruz…

Melih Aşık
Milliyet
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)