Alevi olmam suçsa… Öyle bir suçum var!



Kılıçdaroğlu sorularınızı yanıtladı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile pazar günü yaklaşık iki saat daha konuşma ve bana ilettiğiniz soruları sorma olanağı buldum. İşte sorularınız ve yanıtları:

HEDEF 2023!

-Tüm yıpranmışlığına rağmen, TSK’nın caydırıcılığı sürdüğü için AKP kendi İslam cumhuriyetini kurmakta aceleci olmamaktadır. Sizce ‘Hedef 2023’ ne demektir? 100. yılında cumhuriyetimize yapılmak istenenler hakkında ne düşünüyorsunuz? (Nuri Çağatay)

Aslında oldukça masum görünen hedeflerdir bunlar. Cumhuriyetimizin 100. yılında ulaşmak istediğimiz noktaları gösterir. Zaten bu konudaki ilk hedefleri de TÜBİTAK ve Türkiye İhracatçılar Meclisi koymuştur. AKP; her alanda yaptığı gibi bunlara da sahip çıkarak, kendi hedefleri gibi göstermek istiyor. Bu sorunun haklı tarafı da var elbette… Çünkü hepimiz AKP’nin gizli bir gündemi olduğunu zaten biliyoruz. AKP sözleriyle, eylemleriyle taban tabana zıt bir partidir. Özgürlüklerden söz eder, özgürlükleri kısıtlar… Demokrasiye sahip çıkıyor gibi yapar, demokrasiyi yok eder… Basın özgürlüğünü savunur, gazeteciler cezaevlerine atılır… Her bilinçli vatandaşın bunları görmesi gerekir.

TSK’NIN DURUMU

-CHP adına açıklama yapan parti yöneticileri ordu mensupları tutuklandıkça, buna özgürlükler adına yapıldığı gerekçesiyle destek veriyorlar. Hatta 12 Eylül’de en büyük zararı kendilerinin gördüğünü söyleyerek AKP’yle bu konudaki görüşlerinin örtüştüğünü belirtiyorlar… (Fikriye Erkek)

CHP olarak biz Ergenekon davasındaki hukuksuzlukları eleştiren, milletvekili gönderip, duruşmaları izleyen, savunmaların canlı yayınlanmasını isteyen tek partiyiz. Bunları söyleyen bir partinin bu eleştirileri hak ettiğini sanmıyorum.

-Genelkurmay Başkanlığı’nın Milli Savunma Bakanlığı’na bağlanmasının, TSK’yı AKP’nin ordusu yapacağını, askeri politikanın göbeğine iteceğini görmüyor musunuz ki; bu öneriye balıklama atladınız? (Ahmet Yavuz-Emekli subay)

Genelkurmay Başkanlığı’nın Milli Savunma Bakanlığı’na bağlanması ancak pek çok düzenlemenin aynı anda yapılmasıyla mümkün… Ancak unutulmamalıdır ki; Genelkurmay Başkanlığı, kurulduğu yıllarda da MSB’ye bağlıydı. Kurumların nereye bağlı olduklarından daha önemlisi, kurum kültürünün oluşturulması ve güçlendirilmesidir. Biz bunu yıllardır savunuyoruz. Önemli olan, siyasilerin etik kurallardan sapmamasıdır. Biz bu konuya demokrasinin kuralları içinde yaklaşıyoruz.

-TSK’ya yapılanları içimize sindiremiyoruz. Hükümetin TSK’ya yaptığı “darbe” için ne gibi çareler düşünüyorsunuz? (Oya Özdemir)

Özel yetkili mahkemeler olduğu sürece Türkiye’de hukukun üstünlüğü sağlanamaz. Çünkü bunlar, “özel görevlendirilmiş” mahkemelerdir. Kararı siyasi irade verir, bunlar uygular. Bunlar kalkmadığı sürece, bu ülkeye hukuk gelmez. Biz bunu pek çok uluslararası platformda da hukuk adına dile getiriyoruz.

YOLSUZLUKLAR

- Genel Başkan olmadan önce kendisi sürekli yolsuzluklara ilişkin dosyalar açıklardı. Ne oldu arkadaş bunlara, birdenbire ak mı oldu hepsi? Yandaşlara verilen ihalelere neden dokunmuyor? (Mutlu Gökten)

Dokuz yıllık iktidarında AKP’nin yolsuzlukları, cumhuriyet tarihinde ilk kez onlarca kitaba birden konu oldu. Defalarca AKP’nin yolsuzluktan beslenen bir parti olduğunu söyledik. Deniz Feneri savcıları da yolsuzluğun karartılması için görevden alındı. Yolsuzluk dosyalarını sadece ben değil, artık bütün arkadaşlarımız takip ediyor. Bu yeni yasama yılında, özellikle genç milletvekili arkadaşlarımız, parlamento gündemine çok sayıda yolsuzluk dosyası getirecek. Bunları bekleyin!

FETHULLAH GÜLEN

-Fethullah Gülen hakkında ne düşünüyorsunuz? (Özcan Sakallı), Gülen Sizce neden Türkiye’ye dönmüyor? (Ömer Aksak)

Fethullah Gülen cemaatini çok yakından bilen birisi değilim. Ama çok güçlü bir mali yapıya sahip oldukları meydanda… İnsanların inançlarını sorgulamayı doğru bulmam. Herkes inancında özgür olmalıdır. Ama inanç para destekli siyasetin malzemesi olmamalıdır. Olursa; inanç olmaktan çıkar. Gülen’in Türkiye’ye dönmesi için hiçbir engel yok. Neden dönmediğini ise bilmiyorum.

“ALEVİ OLMAM SUÇSA!”

-Kılıçdaroğlu Alevi kimliğinin vurgulanmasından rahatsız oluyor. Bu, CHP tabanını tanımadığını göstermez mi? (Hasan Özbek), Kendi tabanı olan Alevilerde bile hayal kırıklığı yarattı, nasıl ve kimin oylarıyla AKP’yi devirecek? (Elvan Sel), Türkiye’de bir Alevi başbakan olacağı ne kadar gerçekçidir? (Mehmet Salim)

İnsanların etnik kimliklerinin ve inançlarının siyasete malzeme olmaması, demokrasilerde temel kuraldır. AKP demokrat ve özgürlükçü bir parti olmadığı için, kişilerin etnik kimlikleriyle oy almaya çalışıyor.

Alevi olmam suçsa… Evet, öyle bir suçum var. Annemin Ermeni olduğu bile söylendi… Sırf bana siyaseten engel olmak için, bu konularda insaf sınırları zorlanıyor!

DEVAMI YARINA

Mustafa Mutlu
Vatan

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)