Orhan Birgit yazdı:"12 Eylül Darbesi Meşruysa?"

Daha önce Kenan Evren, “O günkü koşullar olsa, bugün yine yapardım” diye 12 Eylül darbesini meşrulaştırmamış mıydı?
Sözde, darbecilerden hesap sormak amacıyla düğmeye basarak bugün hayatta olan 12 Eylül’cüleri sorguya çeken Ankara Cumhuriyet Savcılarına benzer bir yanıtı, dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya’nın da tekrarladığını belirten haberler dün gazetelerde yer almıştı.
Şahinkaya da, İç Hizmet Yasası’nın 35. maddesini referans göstererek, bu görevi kendilerine o maddenin verdiğini söylüyordu.

İç Hizmet Yasası’nın 35. maddesinin, Silahlı Kuvvetler’e böyle bir misyon yüklediğini kabulleniyorsak, kimi askerleri Silivri’de niçin yargılıyoruz?
Hele onların böyle yasal bir görevleri ve de sorumlulukları varsa, neden o makam sahiplerinden gerekli ayrıntıyı almaları da gazetecilik mesleğinin icabı olan arkadaşlarımız yıllardır Silivri’de demir parmaklıklar arkasında tutulurken, berikiler “bugün de yapardık” diye tafra satıyorlar?
Dahası, temmuz ayında Ankara Cumhuriyet Savcılığı’na ifade olarak verilmiş bu yanıtların akıbeti ne oldu? Dosyalar, “Darbeci komutanlar haklıymış. 12 Eylül’de yönetime el koyarak TBMM’yi kapatan, halkın oyları ile seçilmiş milletvekillerini silah zoru ile yasama görevlerini yapmaktan men edenler, 35. maddeden aldıkları yetki ile doğrusunu yaptılar” gerekçesi ile arşivlere mi kaldırıldı?
Kamuoyunu bu konuda aydınlatma görevi Adalet Bakanı Sadullah Ergin’e düşmüyor mu?
‘Zam değil güncelleme’ üstüne
Önceki gün açıklanan zamlar, AKP iktidarının kendi tabanına ne ölçüde güven beslediğinin en son kanıtıdır.
Hükümet, “Bunlar zam değil, güncellemedir” diye kılıf altına aldığını sansa da, yüzde 10.2 oranındaki ÖTV artışlarının yansımalarının elbette sadece sigara, içki ve bazı motorlu taşıt araçları ile sınırlı kalmayacağını bilir. Ücretliler ve emekliler dışındaki yurttaşlar da, kendi çalışma alanındaki kazançlarını, yapmak zorunda oldukları gider artışlarıyla denkleştirmenin yollarını arayacaklardır.
Ama Başbakan, Timur’un fillerinin Akşehirlileri nasıl mutlu ettiğini biliyor ve “Yetmez ama..”cıların sırtına yeni yükler bindirmekten asla çekinmediği için de Kızılcahamam toplantısına bu zam haberlerini yaparak gidiyor.


Orhan Birgit
Cumhuriyet
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)