Erdoğan önerilerini somutlandırsın


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın artık önerilerini "somutlamasını" isteyen BDP'liler, "Eğer samimiyse, bunu Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na da yansıtsın" diye konuştu.

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, günler öncesinde yarattığı beklentiye karşın partisinin 4. olağan kongresinde Kürt sorunu konusunda somut önerilere yer vermemesi, “anadil açılımı” konusunda ise sadece “2023 siyaset vizyonu” adlı kitapçıkta “anadilinde savunma ve kamusal alanda kullanma hakkı” verileceği yönündeki ifadelerle yetinilmesi, BDP kanadında tepkilere yol açtı.

BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Erdoğan’ın konuşmasında “klasik AKP çizgisinden farklı bir tutum görmediklerini” söyledi. Sorunun çözümüne dönük bir “yol haritası” sunulmadığına dikkat çeken Baluken, Erdoğan’ın terörle mücadele eksenindeki yaklaşımı sürdürdüğünü, Kürt halkının artık “somut” çözüm beklediğini söyledi.

“Anadilinde savunma ve kamusal alanda kullanım” özgürlüğüne ilişkin düzenleme sözünün anımsatılması üzerine de Baluken, “Bu konuda gerçekten samimiyse, Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda da bu tavrı göstersinler. Komisyonda bizim anadille ilgili bütün önerilerimiz geri çevrildi. Eğer şimdi yeni bir yaklaşım sergilemek ve yeni bir yol açmak istiyorlarsa, komisyonda da aynı tavrı sergilesinler ve anadille ilgili önerilerimizi reddetmekten vazgeçsinler” dedi.

Baluken, AKP’nin sorununun çözümü konusunda hâlâ “kafasının karışık” olduğununun anlaşıldığını ifade etti. Erdoğan’ın kongrede BDP’yi “dışlayıcı” yaklaşımına da tepki gösteren Baluken, “silahların bırakılması” konusunda muhatabın PKK ve Abdullah Öcalan olduğunu, ancak demokratik zeminde yasal ve anayasal çözüm için de muhatabın BDP olduğunu ifade etti.


‘Yeni bir Kürt partisi kurma girişimi’

BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ise Erdoğan’ın “açılım” değil, “kapanım” mesajları verdiğini söyledi. Önder, söylem ve yaklaşım olarak Kürt sorununun “çözümsüzlüğü” konusunda ne gerekiyorsa, AKP kongresinde bunu izlediklerini belirtti. Erdoğan’ın BDP’yi dışlayan “Gelin, bu sorunu teröristle kucaklaşanlarla değil, sizinle çözelim” sözlerine de sert tepki gösteren Önder, “Erdoğan’ın bu mesajı halka dönük değil. Tırşıkçılardan (beleşçi, bedavacı) yeni bir Kürt partisi kurma projesi var. Onların kim olduğu da biliniyor” görüşünü dile getirdi. AKP’den Kürt sorunu konusunda çözüm bekleyenleri de eleştiren Önder, AKP’nin hiçbir zaman bu konuda umut vermediğini ifade etti.


Arınç’a sert tepki

Önder, BDP’li vekillerin PKK’liler ile kucaklaştığı görüntüler için “Sayın Aysel Tuğluk, bu görüntüler sebebiyle sizi affetmiyorum. Ancak özür dilediğiniz takdirde sizi affederim” diyen Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a da sert tepki gösterdi. Önder, “Şu dile bak. Niye lan sen kimsin ki? Sen neyi affediyorsun? Kimi affediyorsun? Zillullah-ı fil âlem misin sen?” dedi.


Cumhuriyet
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)