Zamlar dalga dalga yayılacak


CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, yapılan zamların, zincirleme biçimde iğneden ipliğe tüm mal ve hizmetlerin fiyatına yansıyacağını söyledi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Umut Oran yaptığı yazılı açıklamada son günlerde hem halkın temel ihtiyacı hem de sanayinin temel girdisi niteliğindeki gaz, elektrik, benzin gibi ürünlere ardarda yapılan yüksek oranlı zamların zincirleme biçimde ete, süte ve diğer nihai tüketim maddelerine de yayılacağını belirtti. Ekonomide temel girdi niteliğindeki enerji ürünlerine yapılan zamların, zincirleme biçimde iğneden ipliğe tüm mal ve hizmetlerin fiyatına yansıyarak dalga dalga yayılacağını kaydeden Oran, bütçe açığını kapama telaşıyla yapılan bu zamlar, vatandaşın geliri aynı düzeyde artmadığı için harcamalarda duraklamaya yol açacağını, zaten frene basılan iç tüketimi iyice yavaşlatacağını vurguladı. Oran, tüketim gerileyeceği için, devletin buradan elde etmeyi umduğu gelir artışının da gerçekleşmeyeceğini ifade ederek, zamların ekonomideki sorunu daha da derinleştireceğini bildirdi. Oran, zam bombardımanının nerelere kadar ulaşacağını, ne zaman duracağının bilinmediğini vurguladı.

Diğer yandan temel girdilere yapılan zamların maliyetleri artıracağını ifade eden Oran, "Hem doğalgaz hem de elektrik zammı, maliyetleri doğrudan artırdığı için zincirleme biçimde fiyat artışlarını tetikleyecek. Dalga dalga yayılacak zamlar, enflasyonu azdıracak." dedi.


"Şiddetli maddi yoksunluk" içinde bulunan kişilerin sayısının 9 temel ihtiyaçtan en az 4'ünü karşılayamama durumuna göre belirlendiğine vurgulayan Oran, bu temel ihtiyaçları şöyle sıraladı:
"-Kira ve faturaların ödenmesi,
-Evin ısınma ihtiyacının yeterince karşılanması,
-Beklenmedik harcamaların karşılanması,
-Her iki günde bir et, balık ya da protein eşdeğeri gıda tüketme,
-Uzakta bir haftalık tatil masrafının karşılanması,
-Bir araba,
-Bir çamaşır makinesi,
-Bir renkli TV ve
-Telefon olarak baz alınıyor."
Oran, devletin resmi istatistik kurumuna göre, 9 temel ihtiyaçtan en az 4'ünü karşılayamayanların sayısının Türkiye'de 44 milyona yaklaştığını vurgulayarak, AKP ekonomi politikalarının on yılda Türkiye'yi getirdiği noktanın bu olduğunu dile getirdi.


Cumhuriyet
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)